Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

9 Tips om je sollicitatiebrief aan te passen aan elke vacature

Aanpassen aan elke vacature

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Een veelgemaakte fout is dat mensen dezelfde standaard sollicitatiebrief gebruiken voor elke vacature waar ze op reageren.

9-Tips-om-je-sollicitatiebrief-aan-te-passen-aan-elke-vacature

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is essentieel.
Het is de eerste indruk die je achterlaat bij een potentiƫle werkgever en kan bepalend zijn voor het vervolg van het sollicitatieproces.

Steeds dezelfde brief gebruiken is echter niet de meest effectieve manier om op te vallen tussen andere kandidaten. In dit artikel geven we je tips om je sollicitatiebrief aan te passen aan elke vacature, zodat jij de beste kans maakt op die droombaan!

Analyseer de vacature tekst

Neem de tijd om de vacature tekst goed door te lezen en te begrijpen wat de werkgever zoekt in een kandidaat. Let vooral op de vereiste vaardigheden, ervaring en persoonlijke eigenschappen.

Identificeer belangrijke trefwoorden

Zoek naar belangrijke trefwoorden in de vacature tekst die aangeven wat er echt belangrijk is voor deze functie. Deze trefwoorden kun je later gebruiken om je brief af te stemmen op de specifieke functie.

Maak een lijst van jouw relevante ervaring en vaardigheden

Ga na welke ervaring en vaardigheden jij hebt die relevant zijn voor deze specifieke functie. Schrijf deze op zodat je straks gericht kunt laten zien waarom jij geschikt bent.

Pas de introductie aan

In plaats van meteen over jouw algemene achtergrond te praten, begin je meteen met iets dat direct verband houdt met het bedrijf of de functie waarop je solliciteert.

Verwijs naar specifieke kenmerken in jouw CV

Bespreek in jouw brief specifieke kenmerken of prestaties uit jouw CV die aansluiten bij wat er gevraagd wordt in de vacature tekst.

Geef concrete voorbeelden

Ondersteun jouw claims met concrete voorbeelden uit eerdere werkervaringen of projecten waarbij je vergelijkbare taken hebt uitgevoerd.

Benadruk relevante persoonlijke eigenschappen

Kijk naar welke persoonlijke eigenschappen volgens de vacature tekst belangrijk zijn en benadruk deze in jouw brief als ze overeenkomen met jouw profiel.

Wees enthousiast over het bedrijf

Toon interesse en enthousiasme over het bedrijf waarvoor je solliciteert, dit laat zien dat je goed hebt onderzocht wie ze zijn en wat ze doen.

Vermijd vakjargon of ingewikkelde termen

Pas jouw taalgebruik aan op dat van het bedrijf, maar vermijd vakjargon of ingewikkelde termen die mogelijk niet bekend zijn bij iedere lezer.