De meest voorkomende sollicitatieblunders
Blunders
Het begaan van blunders bij het solliciteren kan ervoor zorgen dat je de kans op jouw droombaan misloopt.
In dit artikel bespreken we de meest voorkomende sollicitatieblunders en geven we je tips over hoe je ze kunt voorkomen.
Onvolledige of onjuiste CV
Een van de grootste blunders die mensen maken tijdens het solliciteren, is het indienen van een onvolledig of onjuist CV.
Zorg ervoor dat alle relevante informatie correct vermeld staat in jouw CV, inclusief werkervaring, opleiding, vaardigheden en referenties. Controleer ook altijd de spelling en grammatica om slordige fouten te vermijden.
Gebrek aan voorbereiding
Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle sollicitatie. Neem de tijd om het bedrijf waarbij je solliciteert grondig te onderzoeken en bereid je voor op mogelijke vragen die gesteld kunnen worden tijdens het sollicitatiegesprek.
Ook is het belangrijk om te weten welke functie-eisen er gesteld worden, zodat je kunt laten zien hoe jouw vaardigheden aansluiten bij de behoeften van het bedrijf.
Slechte presentatie tijdens het gesprek
Tijdens een sollicitatiegesprek is jouw presentatie van cruciaal belang. Zorg ervoor dat je er verzorgd uitziet en kleed je passend voor de functie waarop je solliciteert. Wees zelfverzekerd, vriendelijk en enthousiast tijdens het gesprek en vergeet niet om oogcontact te maken met de interviewer(s).
Geen vragen stellen
Aan het einde van een sollicitatiegesprek krijg jij meestal de mogelijkheid om vragen te stellen aan de interviewer(s). Maak gebruik van deze kans!
Door geen vragen te stellen laat je zien dat je niet echt geïnteresseerd bent in de functie of het bedrijf. Stel vragen over bijvoorbeeld doorgroeimogelijkheden, teamstructuur of bedrijfscultuur.
5. Negatieve online aanwezigheid
Het is tegenwoordig gebruikelijk dat werkgevers online onderzoek doen naar potentiële kandidaten voordat ze hen uitnodigen voor een gesprek. Zorg ervoor dat jouw online aanwezigheid professioneel is door bijvoorbeeld privacy instellingen op sociale media platforms goed in te stellen en ongewenste foto’s of berichten te verwijderen.
Onvoldoende motivatie tonen
Tijdens een sollicitatiegesprek wil een werkgever graag weten waarom jij gemotiveerd bent om voor hun bedrijf te werken. Bereid concrete antwoorden voor over wat jou aantrekt in hun organisatie en hoe jij denkt bij te dragen aan hun doelen en succes.
Niet luisteren naar de vraag
Het kan soms lastig zijn om rustig na te denken over een vraag terwijl er veel spanning heerst tijdens een sollicitatiegesprek. Probeer echter altijd goed naar de vraag van de interviewer(s) te luisteren voordat je antwoord geeft, zodat je kunt laten zien dat jij begrijpt wat er gevraagd wordt.
Gebrek aan follow-up
Nadat je hebt gesolliciteerd of een interview hebt gehad, is het belangrijk om een follow-up uitvoeren door middel van een e-mail of telefoontje om jouw interesse in de functie nogmaals kenbaar maken en eventuele verdere vragen stellen die zijn gerezen na het gesprek.
Slot
Vermijd deze veelvoorkomende blunders tijdens jouw volgende sollicitatieprocedure door deze tips toe te passen! Een goede voorbereiding, presentatie en communicatie kunnen echt het verschil maken tussen succes of falen in jouw zoektocht naar werk!