Open sollicitatiebrief

Open sollicitatie

Een open sollicitatie betekent dat je een sollicitatiebrief stuurt naar een bedrijf dat op dat moment geen openstaande vacatures heeft.

Dit kun je bijvoorbeeld doen als een bedrijf je dusdanig aanspreekt dat je er heel graag wilt werken. Het schrijven van een goede open sollicitatiebrief is wat lastiger dan een normale sollicitatiebrief.

Normaal gesproken reageer je namelijk op een specifieke vacature waarin duidelijke eisen staan. Je kunt daar in je brief dan gemakkelijk op inhaken.

Bij een open sollicitatiebrief zal je zelf veel meer input moeten bedenken. Dit kan lastig zijn, maar geeft je tegelijkertijd ook de ruimte om creatief te zijn en over jezelf te vertellen wat je wilt.

Beantwoord meteen mogelijke vragen

Bij een open sollicitatiebrief is het extra belangrijk om uit te leggen waarom je het bedrijf aanschrijft en waarom je het ziet zitten daar een bepaalde baan te krijgen.

Het bedrijf zal willen weten waarom je de moeite neemt om nou juist naar hen een open sollicitatiebrief te schrijven. Laat deze vraag dus niet onbeantwoord. Begin je brief met deze uitleg.

De lezer van de brief zal ook willen weten naar wat voor soort functie je solliciteert, waarom jij daar geschikt voor bent en waaruit dat in het verleden is gebleken. Geef aan wat je sterke eigenschappen en ambities zijn. Door alvast alle mogelijke vragen te beantwoorden neem je twijfel weg bij de lezer en vergroot je de kans dat het bedrijf op jouw brief zal ingaan.

Voordelen open sollicitatie

Het schrijven van een open sollicitatie heeft absoluut zin. Het komt regelmatig voor dat een bedrijf ervoor kiest om iemand aan te nemen die heeft gesolliciteerd via een open sollicitatie.

Je toont immers aan dat je echt geïnteresseerd bent in dit bedrijf en dat je initiatief durft te nemen. Dat zijn goede kwaliteiten. Daarbij val je met een open sollicitatie ook veel meer op dan als je een van de velen bent die reageert op een openstaande vacature.

Als het bedrijf niet direct een vacature voor je heeft, dan kom je met een open sollicitatiebrief toch alvast onder de aandacht en zal je wellicht op een later moment nog eens worden benaderd voor een sollicitatiegesprek.

Voorbereiding

Het schrijven van een goede motivatiebrief kan behoorlijk wat tijd kosten. Het is dan ook zonde als je dit voor niets doet. Daarom is het verstandig om het bedrijf eerst op te bellen voordat je aan je brief begint.

Je kunt dan vragen of je een open sollicitatie mag sturen en aan wie je deze kunt richten. Sommige bedrijven vermelden op hun website dat open sollicitaties altijd welkom zijn.

Ook dan is het nuttig om even te bellen, omdat je jezelf zo alvast in de kijker speelt en het bedrijf erop voorbereid is dat zij een brief kunnen verwachten.

In de sollicitatiebrief kun je verwijzen naar het telefonisch contact. Zo heb je als het ware alvast een voet tussen de deur. Bedenk voordat je opbelt wat je precies wilt vragen en zeggen. Het komt niet krachtig over als je lang moet nadenken aan de telefoon of niet uit je woorden komt.

Voorbeelden open sollicitatiebrieven

Hieronder vindt u een een aantal voorbeelden van open sollicitatiebrieven voor de meest uiteenlopende beroepen, van fysiotherapeut tot orderpicker en van een stage tot museummedewerker. Het belangrijkste om hierbij te onthouden is dat het slechts voorbeelden zijn en dat alle brieven nuttig kunnen zijn.

Het gaat niet alleen om de letterlijke tekst van de sollicitatiebrief, maar ook om de opbouw en het taalgebruik. Naast de open sollicitatiebrieven vindt u hier vier tips voor het schrijven van een dergelijke brief. De voorbeelden zijn uiteraard geheel gratis te downloaden om zelf te bewerken voor eigen gebruik.

Belangrijke aspecten

Voor een open sollicitatie gelden grotendeels dezelfde regels als voor een reguliere sollicitatie. De bedoeling van beide soort brieven is de lezer ervan te overtuigen dat jij een goede kandidaat bent, met als doel natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Toon door middel van voorbeelden en feiten aan waarom je de ideale werknemer bent voor de organisatie.

Zorg dat je enthousiast en gemotiveerd overkomt in je brief. Het is ook belangrijk dat je sollicitatiebrief en cv op elkaar aansluiten en niet te veel overlappen. Een goed cv is essentieel om het bedrijf te tonen dat jij de juiste achtergrond en ervaring hebt. Besteed dus minimaal evenveel aandacht aan je cv als aan je sollicitatiebrief.

Kijk bij de verschillende cv series, voor mooie bijpassende cv’s.

Netwerk inzetten bij open sollicitaties

Bedenk goed of je je netwerk kunt inzetten voor open sollicitaties. Ken je misschien al iemand bij het bedrijf waar je wilt solliciteren? Zijn er connecties tussen jouw huidige werkgever, klantenkring of leveranciers en het bedrijf waar je wilt gaan solliciteren?

Doe hier je voordeel mee door zoveel mogelijk informatie te vragen over het bedrijf en de functies die er zijn. Vraag bijvoorbeeld na hoe specifieke functies binnen de organisatie worden genoemd.

Die functietitel kun je dan weer noemen in je brief, waardoor het voor de lezer van de brief meteen duidelijk is waar je precies naar solliciteert. Het helpt altijd als iemand jou kan aanraden of een goede referentie kan geven.

Zeker in een tijd waarin heel veel mensen aan het solliciteren zijn werkt het goed om via-via een sollicitatiegesprek te regelen.

Op de pagina sollicitatiebrief voorbeeld staat een gratis voorbeeld dat de basiselementen bevat die je nodig hebt voor het opstellen van een sollicitatiebrief.

Tips bij het schrijven

1. Wees Enthousiast! Bij een open sollicitatie reageert u niet op een vacature, maar omdat het bedrijf u zo aanspreekt. Laat dit dus ook duidelijk overkomen. Spreek met enthousiasme over het bedrijf en haal voorbeelden aan waarom het bedrijf zo goed bij u past en u zo goed bij het bedrijf past.

2. Geef aan welke functies u kan vervullen. Omdat u niet op een vacature reageert kan het voor de recruiter moeilijk zijn om te zien voor welke functies u geschikt bent en waarin u geïnteresseerd bent. Om dit te voorkomen kan u in uw open sollicitatiebrief expliciet laten weten wat voor functies u kunt en wilt vervullen. U verhoogt hierdoor wellicht aanzienlijk de kans om in overweging genomen te worden wanneer er vacatures vrijkomen die aansluiten bij uw capaciteiten.

3. Refereer aan een bekende. Wanneer u één of meerdere medewerkers kent van het bedrijf waaraan u uw open sollicitatie richt, dan is het een goed idee om aan hen te refereren. Wees hierbij positief over hun ervaringen en wat zij over het bedrijf vertellen. Om onverwachte situaties te voorkomen is het wel verstandig, en netjes, om deze bekenden even te vragen of u hen als referentie mag gebruiken.

4. Bel na! Open sollicitaties komen, net als de meeste sollicitatiebrieven, vaak op een grote stapel. Om ervoor te zorgen dat de potentiële werkgever uw brief iets beter bestudeert kan u erin vermelden dat u na twee weken zult nabellen om te vragen of ze de brief goed ontvangen hebben en om te vragen of er wellicht mogelijkheden zijn. Zo weet de werkgever dat hij/zij binnenkort gebeld gaat worden en zal daarom wat beter zijn/haar best doen om een antwoord klaar te hebben.