Sollicitatiebrief tips

Tips opstellen sollicitatiebrief

Ons advies is om gewoon te beginnen met schrijven met onderstaande principes, zodat je er gaandeweg steeds beter in wordt.
In het artikel “Opbouw sollicitatiebrief” hebben we je de beginselen van een sollicitatiebrief uitgelegd.

In dit artikel willen we dieper ingaan op hoe je een goede sollicitatiebrief maakt. Wanneer je schrijft, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Ook als je brief al klaar is, is het een goed idee om nog een laatste check te doen aan de hand van deze punten.

Vermijd clichés

‘Enthousiaste teamplayer’ en ‘deze functie is me op het lijf geschreven’ worden vaak in sollicitatiebrieven gebruikt. Maar wat zeggen ze eigenlijk? Iedereen zou dit kunnen claimen in zijn brief. Het zijn dan ook typische clichés die je eigenlijk niet in je brief wilt hebben. Ze zijn nietszeggend. Door te overdrijven verminder je juist je geloofwaardigheid en het effect van je tekst. Bovendien is het lastiger om op te vallen wanneer je clichés gebruikt, omdat ze zo vaak in motivatiebrieven terugkomen. Ga maar eens jouw brief na, grote kans dat je je hier ook schuldig aan maakt.

Hoe moet het dan wel? Een sollicitatiebrief maken doe je door concreet te zijn. Gebruik termen die je ook tijdens een sollicitatiegesprek zou gebruiken. Dan zou je ook niet zo snel het woord ‘perfect’ gebruiken, maar eerder ‘goed’. Maak je tekst leesbaar door te schrijven vanuit je eigen persoon. Hiermee laat je ook zien dat je goed weet wie je bent. Bijvoorbeeld niet ‘deze vacature sluit perfect aan op…’, maar ‘de werkzaamheden passen goed bij mijn ervaring als (functie)’. Ook kun je ‘ik heb een passie voor…’ vervangen door ‘in mijn functie als … heb ik gemerkt dat ik enthousiast word van…’.

Gebruik kernwoorden

Tegenwoordig worden niet meer alle sollicitatiebrieven persoonlijk doorgenomen door een recruiter. Daar is namelijk software voor, waarmee ze snel door sollicitaties kunnen zoeken. De recruiter kan een zoekwoord opgeven in een zoekfunctie waarmee jij natuurlijk gevonden wilt worden. Zorg er daarom dus voor dat je de juiste kernwoorden in je brief gebruikt.
Maar wat zijn dan de kernwoorden? Deze kun je terugvinden in de vacature. Ga na wat de drie belangrijkste woorden zijn. Misschien worden deze meerdere keren aangehaald in de vacature. Kernwoorden zijn ook eigenschappen of competenties waarvan jij denkt dat ze relevant zijn voor de functie. Wanneer je deze woorden weet, gebruik ze dan in je motivatie. Leg ook uit met concrete voorbeelden waarom de kernwoorden voor jou van toepassing zijn.

Brief aanvulling op CV

Tijdens het schrijven moet je je bedenken dat de brief een aanvulling moet zijn op je CV. Het mag niet andersom het geval zijn. Je CV is een opsomming van feiten en je sollicitatiebrief legt uit waarom die passen bij de functie waarvoor je solliciteert. Het is wel een goed idee om aan te halen wanneer je bepaalde ervaring of interesses hebt ontwikkeld. Op die manier maak je van je motivatie en CV een samenhangend geheel.
Als je CV mogelijk vragen kan oproepen bij een recruiter, zorg en dan voor dat je brief daar al een antwoord op geeft. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je een periode niet hebt gewerkt, doordat je op wereldreis bent geweest. Benoem dat dan in je sollicitatiebrief, het liefst met vermelding wat je er hebt geleerd dat relevant is voor de functie.

Verstuur in PDF formaat

Dit is een simpel, maar belangrijk advies: verstuur je gegevens op in PDF formaat. Als dat is toegestaan. Zo kan je opmaak niet verspringen en weet je zeker dat de recruiter het ziet zoals jij wilt. Let wel dat er soms in de vacaturetekst staat hoe de organisatie de gegevens wilt ontvangen, maar vaak staat hier PDF ook bij.

Check je taalgebruik

Zoals we eerder hebben besproken moet je je schrijfstijl aanpassen aan het type organisatie. Toch gebruiken sollicitanten vaak een formele schrijfstijl, omdat dat gebruikelijk is. Ze kunnen dit ook doen omdat ze denken dat de recruiter zo een goede indruk van ze krijgt.
Het tegendeel is echter waar. Je schrijfstijl weerspiegelt wie je bent. Wanneer je dus te formeel schrijft, kan de recruiter denken dat je formeel bent. Dit werkt afstandelijk, want recruiters zijn zelden op zoek naar iemand met een formeel karakter. Schrijven is schrappen, dus wees niet bang om je tekst te vervangen door uitdrukkingen die vlotter zijn.

Wees positief

Schrijf nooit negatief over eerdere werkgevers of ervaringen. Hiermee breng je niet alleen die dingen in een kwaad daglicht, maar ook jezelf. In je brief kun je dus wel schrijven over wat je ergens hebt geleerd, maar gebruikt nooit een negatieve ondertoon. Het getuigt juist van aanpassingsvermogen als je een negatieve ervaring kunt omzetten tot een ervaring waarin je iets hebt geleerd. Vervolgens kun je eventueel later in het sollicitatiegesprek wel de context toelichten, maar doe dit altijd via de “STAR” methode. Zo kun je aantonen hoe je in een bepaalde lastige situatie hebt gehandeld en wat het resultaat ervan was.

Eindcontrole brief

Wanneer je ergens lang mee bezig bent, dan heb je geen frisse blik meer. Het is simpelweg lastiger om dingen te herkennen die niet zo logisch of correct zijn. Om die reden is het dus altijd een goed idee om je sollicitatiebrief te laten nakijken door iemand anders. Laat hem niet alleen de grammatica controleren, maar ook juist de inhoud van de brief: globaal qua opbouw, maar ook qua uitdrukkingen. Zorg ervoor dat je tekst een logische samenhang heeft en dat je uitspraken onderbouwt met concrete voorbeelden.
Oefen en laat je inspireren!

Kortom, een sollicitatiebrief maken vraagt meer dan alleen beschrijven waarom jij geschikt bent voor een baan. Als je de bovenstaande adviezen in acht neemt, dan kan je jouw kansen op een sollicitatiegesprek aanzienlijk vergroten. Het is niet moeilijk, maar een kwestie van oefenen.