Sollicitatiebrief voorbeeld stage

Vaak moet je tijdens je opleiding een of meerdere stages lopen. Om een stage in de wacht te slepen, moet je een sollicitatiebrief stage schrijven.

Het doel van die sollicitatiebrief is natuurlijk dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarom moet je brief overtuigend zijn en de lezer nieuwsgierig naar je maken. Gezien je in deze fase van je carrière doorgaans nog weinig werkervaring hebt moet je het hebben van je enthousiasme en de beperkte ervaring die je al wel hebt. Probeer om ervaringen en eigenschappen te bedenken die jou geschikt maken voor de stage waarop je solliciteert. Denk hierbij aan activiteiten die je hebt gedaan naast je studie en aan je hobby’s.

Verdiepen in het bedrijf

Een van de manieren waarmee je een goede eerste indruk kunt achterlaten, is door aan te tonen dat je je goed hebt verdiept in de stage en in het bedrijf. Maak voor elke sollicitatiebrief stage een unieke brief en pas ook telkens je curriculum vitae aan, zodat beide documenten zo goed mogelijk aansluiten bij de genoemde eisen. Besteed aandacht aan de stageopdracht, de stageduur en het soort stage. Probeer door middel van voorbeelden aan te tonen dat je een harde, gemotiveerde werker bent en dat je snel leert. Je kunt het bedrijf ook opbellen voordat je de brief stuurt of enige tijd nadat je je brief hebt verzonden. Zo val je meer op en kun je jouw enthousiasme nog meer laten zien.

Opbouw sollicitatiebrief stage

Sollicitatiebrieven hebben doorgaans een vrij standaard opbouw en inhoud. Je begint met een inleiding waarin je laat weten naar welke stage je solliciteert en waarom. Vertel waar je de stagevacature hebt gevonden en vertel waarom je nou juist zo graag deze stage wilt. In het middelste deel van de brief licht je jouw motivatie verder toe en vertel je waarom jij geschikt bent. Daarbij geef je aan welke studie je volgt en in welk jaar je zit. Daarnaast is het belangrijk om te laten weten voor welke duur je stage wilt lopen en hoeveel dagen per week je beschikbaar bent. Als jouw opleiding eisen stelt aan je stage, noem die dan ook. Je sluit je sollicitatiebrief af door te zeggen dat je jouw sollicitatie graag toe zou willen lichten in een persoonlijk gesprek.

Pas schrijfstijl aan het soort bedrijf

Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief stage is het slim om je te verdiepen in de bedrijfscultuur. Is deze formeel of informeel? Pas je schrijfstijl hierop aan. Naar heel formele bedrijven stuur je het beste een formele brief, terwijl je naar een meer informeel bedrijf gerust een wat lossere brief kunt sturen. Uiteraard houd je ook bij een lossere brief de juiste opbouw aan en zorg je dat de lay-out en spelling goed verzorgd zijn. Spreek de lezer altijd aan met ‘u’, ook bij informele bedrijven. Voor elke brief geldt dat er geen onzorgvuldigheden in mogen voorkomen. Type- of spelfouten en slechte zinnen staan erg slordig en zijn vaak direct een reden voor afwijzing.

Maximaal één A4

Een goede sollicitatiebrief is helder en bondig. De informatie die erin staat moet relevant en interessant zijn. Een lengte van een halve A4 tot een A4’tje is een goede richtlijn. Schrap alle bijzaken en overbodige informatie. Lees je brief een paar keer hardop aan jezelf voor. Als je merkt dat de zinnen niet goed lopen, de structuur onlogisch is of dat je de tekst eigenlijk niet zo interessant vindt, dan zal je aanpassingen moeten doen. Je kunt je sollicitatiebrief stage ook nog een keer door iemand anders door laten lezen. Twee mensen zien meer dan één. Stuur de brief pas als je er een goed gevoel over hebt.

Open sollicitatie

Misschien wil je heel graag stagelopen bij een bepaald bedrijf, maar heeft dat bedrijf op dit moment geen openstaande stagevacature. Je kunt er dan voor kiezen om een open sollicitatiebrief te sturen. Het is dan extra belangrijk dat je precies aangeeft naar wat voor stage je op zoek bent en aan welke eisen deze moet voldoen. Om jezelf onnodig werk te besparen kun je het bedrijf eerst even opbellen om te informeren of het wel zin heeft om een open sollicitatie te sturen. Op deze manier laat je jezelf meteen zien en is het bedrijf erop voorbereid dat het een sollicitatiebrief kan ontvangen. In je brief verwijs je naar het telefonisch contact. Het voordeel van een open sollicitatie is dat je opvalt, enthousiast overkomt en laat zien dat je initiatief durft te nemen. Een bedrijf zal het leuk vinden dat jij de moeite neemt om het te benaderen.

Voorbeeld om te downloaden

Hieronder staat een sollicitatiebrief voorbeeld “stage”welke je kunt downloaden.

sollicitatiebrief voorbeeld stage