Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Soorten Sollicitatiegesprekken

Je hebt verschillende soorten sollicitatiegesprekken en allemaal hebben ze een andere voorbereiding of manier waarop ze gehouden worden.

Om er voor te zorgen dat je klaar bent voor je sollicitatiegesprek en weet wat je er van kan verwachten ga je er een stuk zelfverzekerder in. Daarom sommen we hieronder de verschillende soorten gesprekken voor je op.

Persoonlijk gesprek

Dit is de meest voorkomende manier van gesprekken voeren, je gaat namelijk op gesprek bij het bedrijf. Hiervoor hebben wij een pagina gemaakt met tips en verwachtingen, om te zorgen dat je goed bent voorbereid.

Telefonisch sollicitatiegesprek

Dit gesprek vindt plaats via de telefoon. Je ziet elkaar hierbij niet. Deze vorm wordt meestal gebruikt vanuit een bedrijf om er achter te komen of je geschikt bent voor de functie. Meestal is dit een soort voorselectie.

Het voordeel van dit soort gesprekken is dat de gene met wie je belt, je niet ziet. Je kunt vooraf dus alle vragen die je mogelijk gaat krijgen al uitwerken en bij het gesprek houden. Toevallig hebben wij ook een pagina met de meest gestelde vragen. Bereid je dus alvast goed voor op je gesprek!

Het is bij dit soort gesprekken belangrijk dat je op een rustige plek zit om te bellen, daarbij natuurlijk ook weinig afleiding hebt en niet gestoord wordt tijdens het bellen.

Een andere tip is om ook de kleding aan te trekken waar je anders mee naar het sollicitatiegesprek zou gaan.
Zo bereid je je mentaal ook voor op het gesprek.

Video sollicitatiegesprek

Dit is een nieuwe manier van solliciteren dat steeds meer de persoonlijke gesprekken gaat overnemen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Teams, Zoom of Google Meet. Via deze weg kan een bedrijf eenvoudig meerdere gesprekken achter elkaar plannen. Ook heb je vaak bedrijven die vanuit het buitenland werken en dan is deze vorm ook ideaal. Daarnaast scheelt het jou ook tijd & reiskosten.

Voor deze sollicitatie vorm zullen we de tips opsommen:

  • Kleed je bovenlichaam netjes aan, dit zal in beeld komen!
  • Zorg voor een goede wifi verbinding & een geüpdatet laptop
  • Daarbij zorg ook voor een opgeladen laptop of één die aan het stroom zit
  • Je kan met andere bellen en daarmee alvast oefenen om er aan te wennen
  • Zorg dat de achtergrond (achter je) netjes (opgeruimd) en niet te druk is
  • Het is belangrijk voldoende licht te hebben op de locatie waar je zit

Groep sollicitatiegesprek

Deze vorm komt niet veel voor. Bij dit type gesprek zijn verschillende personen van het bedrijf aanwezig. Het aantal personen kan nogal verschillen, maar ongeveer zit je met 10 andere in een ruimte.

Hierbij krijg je opdrachten om uit te voeren. De werkgever gaat dan kijken hoe iedereen op deze opdrachten reageert. Wie neemt er bijvoorbeeld de leiding? Wie heeft het overzicht?

Belangrijk bij deze sollicitatie vorm is dat je goed kunt samenwerken met het team. Leiding en verantwoordelijkheid nemen is goed, maar zorg wel dat je met het team werkt (en niet de baas gaat spelen).

Het is ook erg belangrijk dat je naar de anderen luistert en niet volledig je eigen gang gaat, werk in een team en luister.

Daarbij is het ook belangrijk dat je jezelf en ontspannen bent. Dat willen ze ook zien, ze zoeken uiteindelijk iemand die in het huidige team past.

Soorten gesprekken

Hierboven staan de meest gebruikelijke sollicitatie gesprekken die er zijn. Neem alle tips vooraf goed door.
Dit gaat er ook voor zorgen dat je met veel meer zelfvertrouwen je gesprek in gaat!
Je weet dan beter wat je te wachten staat.

Natuurlijk kan de procedure wel een beetje afwijken van wat we hier omschrijven, dit omdat elk gesprek anders kan zijn. Maar in de basis komt het neer op de punten zoals hier boven vermeld staat.
Succes!