Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Soorten Sollicitatiegesprekken

Je hebt verschillende soorten sollicitatiegesprekken en allemaal hebben ze een andere voorbereiding of manier waarop ze gehouden worden.

Om er voor te zorgen dat je klaar bent voor je sollicitatiegesprek en weet wat je er van kan verwachten ga je er een stuk zelfverzekerder in. Daarom sommen we hieronder de verschillende soorten gesprekken voor je op.

Persoonlijk gesprek

Dit is de meest voorkomende manier van sollicitaties, je gaat namelijk op gesprek bij het bedrijf. Hiervoor hebben wij een pagina gemaakt met tips en verwachtingen, benieuwd? Klik HIER om naar deze pagina te gaan en te zorgen dat je op alles bent voorbereid.

Sollicitatie via Telefoon / Telefonisch

Dit gesprek vindt plaats via de telefoon. Je ziet elkaar hierbij niet. Deze vorm wordt meestal gebruikt vanuit een bedrijf om er achter te komen of je geschikt bent voor de functie. Meestal is dit een soort voorselectie.

Het voordeel van dit soort gesprekken is dat de gene met wie je bent niets van je ziet, je kunt vooraf dus alle vragen die je mogelijk gaat krijgen al uitwerken. Toevallig hebben wij ook een pagina met de meest gestelde vragen! Bereid je dus alvast goed voor op je gesprek!

Het is bij dit soort gesprekken belangrijk dat je op een rustige plek zit om te bellen, daarbij natuurlijk ook weinig afleiding hebt en niet gestoord wordt tijdens het bellen. Een andere tip is om de kleding vooraf aan te trekken waar je anders mee naar de sollicitatie zou gaan. Zo bereid je je mentaal ook voor op het gesprek.

Video sollicitatie

Dit is een nieuwe manier van solliciteren dat steeds meer de persoonlijke gesprekken gaat overnemen. Via deze weg kan een bedrijf eenvoudig meerdere gesprekken achter elkaar plannen. Ook heb je vaak bedrijven die vanuit het buitenland werken en dan is deze vorm ook ideaal. Daarnaast scheelt het jou ook tijd & reiskosten.

Voor deze sollicitatie vorm zullen we de tips opsommen:

  • Kleed je bovenlichaam netjes aan, dit zal in beeld komen!
  • Zorg voor een goede wifi verbinding & een geüpdatet laptop
  • Daarbij zorg ook voor een opgeladen laptop of één die aan het stroom zit
  • Je kan met andere bellen en daarmee alvast oefenen om er aan te wennen
  • Zorg dat de achtergrond (achter je) netjes (opgeruimd) en niet te druk is
  • Het is belangrijk voldoende licht te hebben op de locatie waar je zit

Groep sollicitatie

Deze vorm komt niet veel voor bij de soorten Sollicitatiegesprekken, bij zo’n gesprek zitten er verschillende personen van het bedrijf bij. Ongeveer zit je met 10 andere in een ruimte. Hierbij krijg je opdrachten om uit te voeren. Het personeel gaat dan kijken hoe iedereen op deze opdrachten reageert. Wie neemt er bijvoorbeeld de leiding? Wie heeft het overzicht?

Belangrijk bij deze sollicitatie vorm is dat je goed samen kunt werken met het team. Leiding en verantwoordelijkheid nemen is goed, maar zorg wel dat je met het team werkt (en niet de baas gaat spelen).

Het is ook erg belangrijk dat je naar de andere luistert en niet je eigen gang gaat, werk in een team en luister.

Daarbij is het ook belangrijk dat je lekker jezelf bent, ontspan lekker! Dat willen ze ook zien, ze zoeken ook iemand die in hun huidige team past.

Soorten gesprekken

Hierboven staan de meest gebruikelijke sollicitatie gesprekken die er mogelijk zijn. Neem alle tips van jou gesprek vooraf goed door. Dit gaat er ook voor zorgen dat je met veel zelfvertrouwen je gesprek in gaat! Je weet dan wat je te wachten staat.

Natuurlijk kan de procedure wel een beetje afwijken van wat we hier omschrijven, dit omdat elk gesprek anders is. Maar in de basislijnen komt het neer op de punten zoals hier boven vermeld staat.