Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Tips tijdens Sollicitatie Gesprek

Stel je netjes voor

Het is belangrijk om je bij het begin van het sollicitatiegesprek gelijk goed voor te stellen.
Vandaar deze tips voor tijdens het sollicitatie gesprek.

Zeg duidelijk en rustig je naam en geef een goede stevige handdruk.
Let hierbij wel op dat je de hand van de ander niet fijn knijpt.

Lichaamstaal

Het is belangrijk als je gaat solliciteren dat je een open houding hebt, dat je oprecht luistert naar de ander en open staat voor een goed gesprek. Zorg ervoor dat je de armen niet over elkaar doet (dit is een gesloten houding) en als je benen zichtbaar zijn, dat je deze niet over elkaar heen doet.

Het kan zijn dat je het uit jezelf doet, bijvoorbeeld uit gewoonte of omdat je zenuwachtig wordt van een bepaalde vraag. Mocht het wel gebeuren haal ze dan rustig weer van elkaar af en neem een rustige open houding aan.

Maak oogcontact

Het is belangrijk om oogcontact te maken met de persoon waar je het gesprek mee hebt, dit geeft aan dat je oprecht luistert en praat met de gene met wie je het gesprek hebt.

Heb je een gesprek met verschillende personen? Wissel het oogcontact dan af tussen de personen. Oogcontact is één van de belangrijkste dingen tijdens een sollicitatie gesprek!

Praat rustig en duidelijk

Als je rustig praat komt het veel beter over dan dat je snel en onduidelijk praat. Ook straalt het rustig praten meer zelfvertrouwen uit, zelfs als je zenuwachtig bent.

Hou ook rekening met rustmomenten tussen het praten over verschillende onderwerpen. Als je wat rustmomenten inbouwt bij het beantwoorden van vragen geef je de gesprekspartners de gelegenheid om je antwoorden te verwerken.

Je laatste indruk

Ook je laatste indruk is erg belangrijk!
Bedank de andere voor hun tijd en geef hierbij een goede handdruk aan iedereen die heeft deelgenomen aan het gesprek.

Dit kan ervoor zorgen dat ze je, nadat je weg bent gegaan, beter herinneren.
Zeker het bedanken voor de genomen tijd bij het afscheid nemen is iets dat goed werkt!

Zit rechtop!

Het is belangrijk dat je netjes rechtop zit, dus niet voorover gebogen of onderuit gezakt.
Houding bij het zitten is erg belangrijk, net als de armen die niet over elkaar heen moeten (en benen) zoals hierboven al beschreven.

Overige Tips tijdens het sollicitatie gesprek

Denk daarnaast ook aan de informatie die in je CV staat. Dit is de eerste indruk die je hebt gegeven en daar gaan ze zeker vragen over stellen. Ken dus de inhoud.

Tips

Het is belangrijk dat je bovenstaande punten even goed doorneemt voor je sollicitatiegesprek. Het is niet erg als één van de punten niet helemaal lekker gaat. Een goede voorbereiding zorgt er voor dat je weet waar je over praat.

Ga er niet teveel op letten tijdens het gesprek, dit gaat er namelijk voor zorgen dat je zenuwachtig gaat overkomen. Gewoon vooraf even de tips doornemen en kijken of het je allemaal gaat lukken tijdens het gesprek.

Maar weet ook dat alle andere sollicitanten niet alle punten helemaal goed zullen uitvoeren.
Hoe beter je overkomt hoe beter het natuurlijk is! Maar overdrijf dit niet.