Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Tips voor het schrijven van een indrukwekkende motivatiebrief

Indrukwekkende brief

Of je nu solliciteert voor een nieuwe baan, een stageplek of een studie, het schrijven van een goede motivatiebrief is essentieel om de aandacht van de lezer te trekken en jezelf positief te presenteren.

Tips-voor-het-schrijven-van-een-indrukwekkende-motivatiebrief

Een sterke motivatiebrief kan het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een gesprek of genegeerd worden.
Maar hoe zorg je ervoor dat jouw motivatiebrief eruit springt en indruk maakt op de ontvanger?

Hier geven we je tips die je kunt gebruiken om jouw motivatiebrief naar een hoger niveau te tillen. Tips voor het schrijven van een indrukwekkende motivatiebrief!

Wees specifiek

Vermijd vage uitspraken en beschrijf in plaats daarvan specifiek waarom je geïnteresseerd bent in de functie of opleiding. Geef concrete voorbeelden van vaardigheden of ervaringen die relevant zijn.

Toon enthousiasme

Laat zien dat je gepassioneerd bent over wat je wilt doen en waarom juist deze kans belangrijk voor jou is. Wees authentiek en laat jouw enthousiasme doorschijnen in de brief.

Personaliseer de brief

Zorg ervoor dat elke motivatiebrief uniek is en aangepast aan de specifieke functie of opleiding waarvoor je solliciteert. Vermijd het gebruik van algemene sjablonen en pas de inhoud aan om aan te sluiten bij de vereisten van de vacature.

Onderzoek het bedrijf of instituut

Doe grondig onderzoek naar het bedrijf, organisatie of instituut waarvoor je solliciteert. Laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent door specifieke details te noemen die verband houden met hun missie, waarden of projecten.

Benadruk jouw toegevoegde waarde

Beschrijf hoe jij kunt bijdragen aan het succes van het bedrijf of instituut. Identificeer relevante vaardigheden, kennis of ervaringen die aansluiten bij wat zij zoeken.

Wees beknopt maar informatief

Houd jouw motivatiebrief kort en krachtig, maar zorg ervoor dat alle belangrijke informatie wordt vermeld. Maak gebruik van bulletpoints om informatie gemakkelijk scan baar te maken.

Vermijd clichés

Vermijd standaardzinnen zoals “Ik ben gemotiveerd” of “Ik ben teamgericht”. Probeer unieke woorden en formuleringen te gebruiken die beter weergeven wie jij bent als persoon.

Bewijs met feiten

Ondersteun jouw beweringen met concrete feiten, statistieken, prestaties of resultaten die laten zien wat jij hebt bereikt in eerdere banen, stages of projecten.

Schets toekomstperspectieven

Beschrijf hoe deze functie, stageplaats of opleiding past binnen jouw lange termijnplannen en ambities. Laat zien hoe dit een logische volgende stap is in jouw carrièreontwikkeling.