Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief voor een stage

Stage

Ben je op zoek naar een stageplek en wil je graag indruk maken met je sollicitatiebrief?
Dan ben je hier aan het juiste adres!

Tips-voor-het-schrijven-van-een-sollicitatiebrief-voor-een-stage

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is essentieel om de aandacht van potentiële werkgevers te trekken en uitgenodigd te worden voor een gesprek.

In dit artikel delen we waardevolle tips om jouw sollicitatiebrief te laten opvallen en jouw kansen op die felbegeerde stageplek te vergroten.

1. Ken de organisatie

Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief, is het belangrijk om de organisatie waarbij je wilt stagelopen goed te kennen.

Ga grondig onderzoek doen naar de missie, visie, waarden en producten/diensten van het bedrijf. Dit zal helpen om in je brief specifiek en gericht te zijn.

2. Richtinggevende openingszin

Een sterke openingszin kan direct de aandacht trekken van de lezer. Maak gebruik van een pakkende zin die de interesse wekt en laat zien dat jij enthousiast bent over de mogelijkheid om bij dit bedrijf stage te lopen.

3. Personaliseer de brief

Vermijd standaardbrieven en maak je sollicitatiebrief persoonlijk door deze aan te passen aan elke specifieke stageplaats waarop je solliciteert. Noem bijvoorbeeld projecten of prestaties van het bedrijf die jou aanspreken.

4. Wees beknopt

Houd er rekening mee dat recruiters vaak veel brieven moeten doornemen, dus houd je brief beknopt maar informatief. Probeer binnen één pagina te blijven en focus op relevante informatie.

5. Gebruik actieve taal

Schrijf in actieve taal om krachtiger over te komen en vermijd passieve constructies zoals “er werd gedaan”. Gebruik sterke werkwoorden om jouw betrokkenheid en vaardigheden te benadrukken.

6. Toon enthousiasme

Laat zien dat jij gepassioneerd bent over het vakgebied waarin je wilt stagelopen. Benadruk wat jou motiveert en waarom juist deze stageplek perfect bij jou past.

7. Onderscheidend vermogen

Benoem unieke eigenschappen, ervaringen of prestaties die jou onderscheiden van andere kandidaten. Wat maakt jou speciaal?

 • Sociale bewijskracht: Zorg ervoor dat je referenties of aanbevelingsbrieven toevoegt als bewijs van positieve feedback die je hebt ontvangen in eerdere stages of projecten.
 • Autoriteit: Toon aan dat jij expert bent in bepaalde vaardigheden door relevante certificeringen, cursussen of opleidingen te vermelden.
 • Schaarste: Benoem eventuele deadlines voor het solliciteren naar de stageplaats, zodat duidelijk wordt dat er haast geboden is.
 • Wederkerigheid: Wees bereid om iets terug te geven aan het bedrijf tijdens jouw stageperiode (bijvoorbeeld extra uren werken) om zo wederkerigheid uit te stralen.
 • Sympathie: Bouw sympathie op door interesse in het bedrijf of branche te tonen via social media-kanalen zoals LinkedIn of Twitter voordat je gaat solliciteren.
 • Eenvoud: Houd jouw brief helder, gestructureerd en gemakkelijk leesbaar door gebruik te maken van alinea’s, opsommingstekens en witruimte tussen secties.

Nog meer tips voor succesvolle sollicitatiebrieven

 • Zorg voor correcte spelling, grammatica en interpunctie. Laat ook iemand anders nog even naar je brief kijken voordat je hem verstuurt.
 • Vermeld concrete resultaten die jij eerder hebt behaald tijdens stages of andere werkervaring.
 • Wees zelfverzekerd zonder arrogant over te komen.
 • Vermeld eventuele relevante extra curriculaire activiteiten buiten school.
 • Onderbouw waarom juist deze stage relevant is voor jouw toekomstige carrière.
 • Noem specifieke vaardigheden of kennis die relevant zijn voor de functie.

Nu heb jij alle tools in handen om een overtuigende sollicitatiebrief voor een stageplek te schrijven! Vergeet niet: oefening baart kunst – hoe meer brieven je schrijft, hoe beter ze worden! Veel succes met solliciteren!