CV

Tel eens tot zes. Dit is de tijd die je toekomstige werkgever neemt om jouw cv (curriculum vitae) door te nemen.
Best kort hè? Bovendien is je cv het eerste waar hij naar kijkt, nog voordat hij jouw sollicitatiebrief doorneemt. Je moet je cv dus zo opstellen dat je binnen 6 seconden opvalt. Daarnaast wil je laten zien dat je geschikt bent voor de baan.

Zorg er voor dat je cv een professionele uitstraling heeft. Om je te helpen, kun je mooi opgemaakte CV’s gebruiken. Je kunt hier een uitstraling kiezen die bij je past: CV voorbeelden. Je hoeft dan alleen nog maar je eigen gegevens in te vullen.

In dit artikel helpen we je een cv te maken waarmee je dit kunt bereiken. Eerst lichten we toe waar je rekening moet houden als je een cv gaat maken. We vinden het namelijk belangrijk dat je deze beginselen weet, voordat je daadwerkelijk je cv gaat schrijven. Daarna maken we duidelijk hoe je je cv kunt opbouwen.

CV als visitekaart

Natuurlijk wil je dat je cv in je voordeel werkt. Hier doe je dan ook je best voor tijdens het maken van een cv. Toch kan een cv ook in je nadeel werken, waarna je toekomstige werkgever je zal bestempelen als ongeschikt. Om dit te voorkomen, moet je een aantal basisprincipes in je achterhoofd houden.

Allereerst laat je cv overzichtelijk zien wie jij bent en wat je kunt. Hierbij moet je oppassen dat je niet een overdaad aan informatie erop zet. Onthoud dat je toekomstige werkgever maar zes seconden heeft om je cv te beoordelen. Je cv is eigenlijk je visitekaartje, dus je cv moet ook kort en bondig zijn. Zorg ervoor dat deze niet langer is dan twee pagina’s. Je kunt irrelevante bijbanen samenvatten, zoals ‘diverse functies in de horeca en uitzendbranche’. Laat je niet verleiden van alles te vermelden door eventuele extra paginaruimte die je hebt.

Doordat je maar een beperkt aantal zaken op je cv kunt zetten, moet je selectief zijn in wat je erin zet. Dit doe je door na te gaan wat jouw sterke punten zijn en wat de gevraagde eisen voor de functie zijn. Probeer niet overal goed in te zijn en wees eerlijk. Licht je sterke kanten uit en benadruk alle relevante opleidingen, werkervaringen en vaardigheden. Hierdoor kun je jezelf verkopen voor een specifieke baan.

Om die reden moet je eigenlijk een cv maken per type functie. Je hebt dus niet ‘één’ cv. Momenteel zijn er een aantal online aanbieders van cv’s. Zij kunnen een cv maken voor jou, maar vragen bijna nooit voor welke functie je solliciteert. Je zult dus één algemene cv krijgen. Een cv maken is maatwerk, zeker nu je maar een paar seconden hebt om op te vallen. We raden je dus aan om bij elke sollicitatie een op maat gemaakte cv mee te sturen.

Daarnaast kun je kiezen voor een (standaard) chronologisch cv of een functioneel cv, afhankelijk van je werkervaring. Een chronologisch cv bevat een overzicht van functies en activiteiten, waarbij het meeste recente bovenaan staat. Daarentegen laat een functioneel cv vooral je vaardigheden zien, zonder feiten als jaartallen en namen van bedrijven te noemen. Als je een periode geen baan hebt gehad of je hebt nog geen relevante werkervaring, dan is het verstandig om te kiezen voor een functioneel cv.

De huidige CV

De tijd van een traditioneel cv is voorbij, want met een simpele opmaak kun je de aandacht van je toekomstige werkgever niet pakken. Zorg er dus voor dat je cv een professionele uitstraling heeft. Je kunt al ver komen als je zelf handig bent met een tekstverwerkingsprogramma. Houd wel rekening met het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Als je reageert op een vacature voor advocaat, dan zal je een klassieker cv maken dan wanneer je reageert op een functie voor vormgever. Probeer wel altijd de aandacht te pakken door een professionele en originele opmaak te gebruiken.

Een cv van nu laat ook je persoonlijkheid zien. Het is niet louter een opsomming van feiten, dus het is een goed idee om je profiel te vermelden. Hierin schrijf je kort en bondig over:

 • waar je energie van krijgt;
 • wat je zoekt in je nieuwe baan;
 • wat je vaardigheden zijn die jou kenmerken.

Je hoeft je hobby’s en nevenactiviteiten niet perse te vermelden, maar hierdoor kan je toekomstige werkgever wel een beter beeld van je krijgen. Vermeld wel alleen die zaken die relevant zijn en een goed beeld van jou geven. Als je bijvoorbeeld solliciteert als data analist en je houdt van schaken, dan is het een goed idee om deze hobby te noemen.

Chronologisch cv

Een chronologisch cv maken doe je aan de hand van de volgende elementen, van nieuw naar oud:

 1. Personalia (naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en -plaats, evt. of je je rijbewijs hebt en per wanneer je beschikbaar bent)
 2. Persoonlijk profiel
 3. Opleidingen (vanaf de middelbare school, evt. ook je specialisaties en scriptie onderwerp vermelden)
 4. Werkervaring (functie, naam van het bedrijf, werkperiode, met vermelding wat je functie inhield en welke meetbare resultaten je hebt geboekt)
 5. Vaardigheden (relevante eigenschappen en competenties, zoals je niveau van talenbeheersing en computervaardigheden)
 6. je hobby’s, interesses en nevenactiviteiten
 7. vermelden dat je referenties op aanvraag (wanneer ernaar wordt gevraagd of als je wilt laten zien dat je over ze beschikt)

Functioneel

Een functioneel cv maken doe je door je vaardigheden als uitgangspunt te nemen. Je bouwt dit cv als volgt op:

 1. Personalia (naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum en -plaats, evt. of je je rijbewijs hebt en per wanneer je beschikbaar bent)
 2. Persoonlijk profiel
 3. Opleidingen (vanaf de middelbare school van nieuw naar oud, evt. ook je specialisaties en scriptie onderwerp vermelden)
 4. Vaardigheden (opsomming van relevante eigenschappen en competenties en licht ze kort toe)
 5. Prestaties (relevante meetbare successen die je hebt behaald)
 6. Werkervaring (opsomming van relevante ervaringen en functies, zonder vermelding van de naam van het bedrijf en werkperiode, maar met benoeming van wat de functie inhield)

Conclusie

Een cv maken is een proces waarin je jezelf vragen stelt. Voor welke type functie solliciteer je en hoe wil je overkomen? Vervolgens moet je keuzes maken. Wat vermeld je wel en wat juist niet? Het kan lastig zijn om deze vragen te beantwoorden.

Gelukkig hoef je niet alles zelf te bedenken en kun je mooie voorbeelden downloaden.
Kijk eerns rond bij VoorbeeldCV.com voor mooie cv templates en een gratis voorbeeld sollicitaitiebrief voor de juiste presentatie.

Bij je cv hoort een mooie sollicitatiebrief. Voorbeelden per functie vind je in onderstaande categorieën.

Ons advies is dan ook om gewoon te beginnen. Wanneer je bezig bent met een cv maken, zal je merken dat je gaandeweg er een steeds scherpere kijk op krijgt. Succes!