Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Opbouw sollicitatiebrief

De opbouw

Hoe zit de sollicitatiebrief opbouw in elkaar?
Als je gaat solliciteren, dan stuur je een bedrijf een sollicitatiebrief en je cv.

Je wilt je onderscheiden van de andere sollicitanten, om zoveel mogelijk kans te maken.
Bekijk ook eens: De impact van een goed geschreven sollicitatiebrief

Wil je meteen bepaalde voorbeelden bekijken of gebruiken voor je eigen brief dan kun je de volgende brieven bekijken:

Maar hoe deel je zo’n motivatiebrief nou eigenlijk in? En hoe begin je eraan?
Bedenk voordat je begint met schrijven van de brief alvast goed, waarom je nou precies zo’n interesse hebt in deze baan.

Vóór het schrijven

Je weet al waarom jij graag bij dít bedrijf of deze opleiding aan de slag zou gaan, maar heb je er al over nagedacht waarom zij jou nodig hebben?
Ga eens na wat jouw kwaliteiten zijn.
Maak een lijstje met jouw sterktepunten. Voorbeelden van sterktepunten zijn:

  • Aanpassingsvermogen
  • Assertiviteit
  • Collegialiteit
  • Creativiteit
  • Discipline
  • Doorzettingsvermogen
  • Empathie
  • Energiek
  • Mensenkennis
  • Observatief
  • Ondernemend
  • Praktisch
  • Sociaal ingesteld
  • Nieuwsgierigheid
  • Zelfstandigheid

En ga zo maar door.
Natuurlijk moet je niet zomaar een lijstje maken van al jouw positieve eigenschappen. Het gaat om de dingen die jij toe kan passen tijdens je baan. Mensenkennis heeft niet zoveel toegevoegde waarde, wanneer je autotechniek studeert, en “energiek zijn” niet voor een studie rechten.

Met je sollicitatiebrief vertel je waarom jij nou juist de beste kandidaat bent voor de functie. Het doel is, dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om je sollicitatie goed voor te bereiden en daarbij de juiste opbouw te gebruiken. De opbouw bestaat uit enkele vaste onderdelen.

Lees voordat je aan de sollicitatiebrief begint de vacature een paar keer goed door.

Zorg dat je weet welke taken bij de functie horen en welke ervaring en vaardigheden van je worden verwacht. In je sollicitatiebrief kun je verwijzingen maken naar deze informatie, zodat het goed aansluit bij het gevraagde profiel.

Stuur daarom altijd een unieke brief bij iedere sollicitatie. Het lijkt misschien of je tijd bespaart door ieder bedrijf dezelfde motivatie te sturen, maar als je niet goed aansluit op de vacature, dan word je niet uitgenodigd.

Opbouw

Gegevens afzender

Vermeld bovenaan de brief, ook wanneer het om een online inzending gaat, eerst jouw eigen gegevens. De bovenste regel is jouw volledige naam. Daaronder vermeld je jouw woonadres en postcode, en onderaan je e-mailadres en telefoonnummer.

Gegevens bedrijf

Onder je eigen gegevens vermeld je dezelfde informatie over het bedrijf waar je de brief naar toe stuurt. Soms wordt ervoor gekozen om deze twee kolommen náást elkaar te zetten, voor een ander soort lay-out.
Je eigen gegevens zet je in dat geval rechts bovenaan.

Onderwerp

Omschrijf zo kort en krachtig mogelijk waar het over gaat. Bijvoorbeeld “Stage kinderdagverblijf”, of wie het wat leuker wil maken, “Waarom toegepaste psychologie en ik bij elkaar passen”.

Aanhef

Je opent je brief. Wanneer je niet weet wie de brief gaat lezen, schrijf je “Geachte heer/mevrouw”. Weet je bij wie de brief belandt? Vermeld dan de naam van deze persoon. “Geachte Jan,” of “Beste Jan”.

Inleiding

In de eerste zin moet altijd duidelijk staan waar het om gaat, jij hebt interesse in een baan bij bedrijf x. Hierna vertel je kort wat jij zo aantrekkelijk vindt aan deze baan. Het is goed om dit persoonlijk aan te pakken.

Schrijf bijvoorbeeld een korte anekdote over dat jij al vanaf jongs af aan goed was in dingen organiseren, of dat je al jarenlang een poster met de anatomie van de mens in je kamer hebt hangen. Een persoonlijke inleiding onderscheidt jou van andere kandidaten. Hierna vertel je hoe deze interesse is gegroeid, en waarom je uiteindelijk van juist dít je beroep of opleiding zou willen maken.

Midden

In de middelste alinea (of alinea’s) vermeld je jouw kwaliteiten. Je benoemt jouw persoonlijke eigenschappen die je goed kan gebruiken in dit werkveld, bijvoorbeeld dat je een erg sociaal ingesteld persoon bent.

Wel is het goed om één zwaktepunt van jezelf te vermelden, het liefst één die niet in de weg zal zitten in het werk en eigenlijk niet zo relevant is. Doe dit puur om aan te geven dat je zelfkennis hebt, iederéén heeft wel een slechte eigenschap.

Afsluiting

Je sluit je brief af met een positieve noot. Een paar voorbeelden voor de afsluiting:

“Ik denk dat deze baan erg goed bij mij past. Ik hoor graag of en wanneer ik op gesprek zou kunnen komen.”

“Ik denk dat wij een hoop voor elkaar kunnen betekenen. Graag zou ik mijn motivatie voor deze functie in een persoonlijk gesprek voortzetten. Ik hoor graag wanneer ik langs zou kunnen komen voor een gesprek.”

Zorg ervoor dat je de brief nooit volledig gesloten beëindigt. Je wil natuurlijk dat ze contact met je opnemen. Lat dit ook weten.

Ondertekening

Je ondertekent je brief met “Met vriendelijke groet,” en daaronder je eigen naam.

Samenvatting opbouw

Begin de sollicitatiebrief met te vermelden op welke vacature je reageert en hoe je deze vacature hebt gevonden. Bedrijven krijgen veel brieven voor verschillende vacatures en kunnen dus niet raden op welke jij solliciteert.
Vervolgens schrijf je een enthousiaste motivatie, waarin je vertelt waarom deze baan je zo aanspreekt, waarom je deze functie wilt krijgen en waarom je nou juist bij dit bedrijf wilt werken.

Daarna is het zaak om jezelf zo goed mogelijk te verkopen. Leg uit wat jij te bieden hebt en waarom je zo geschikt voor deze baan. Je kunt je verhaal kracht bijzetten door voorbeelden te geven van je werkervaring en van successen die je hebt behaald.
De brief sluit je af door aan te geven dat je graag wilt worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Inhoud sollicitatiebrief

Zorg dat de informatie die je geeft consistent is en dat je niet te veel dubbel vertelt. In je motivatie hoef je niet alle informatie uit je cv te herhalen. Het is wel belangrijk dat wat je in je motivatiebrief vertelt overeenkomt met wat er in je cv en eventueel je LinkedIn-profiel staat. Gegevens die niet overeenkomen roepen vragen op en geven een ongeorganiseerde indruk.

Soms kun je tegenwoordig alleen nog solliciteren via online formulieren. Voor je opbouw sollicitatiebrief maakt dit niets uit, je kunt gewoon dezelfde regels hanteren.

sollicitatiebrief tips

Op sommige vacatures reageren wel tientallen of honderden andere mensen. Het is daarom erg belangrijk dat jouw sollicitatie er professioneel uitziet. Typefouten, spelfouten en grammaticale fouten zijn uit den boze. Een brief met fouten wordt doorgaans meteen afgewezen. Als je niet zeker bent van je eigen taalgebruik, laat je brief dan door iemand nalezen. Een frisse blik helpt om fouten op te sporen. Een andere slimme tip is om je brief hardop voor te lezen. Daardoor hoor je meteen of je zinnen goed leesbaar zijn.

De manier van schrijven is ook belangrijk. Schrijf korte en actieve zinnen. Er mogen wel langere zinnen in je brief staan, maar wissel de lengte af. Dat maakt het prettiger om je brief te lezen. Gebruik geen clichés die inhoudelijk niets zeggen. Als je zegt dat je het een uitdaging vindt om voor het bedrijf te werken, dan weet het bedrijf eigenlijk nog niets. Waarom wil je er werken? Waarin schuilt die uitdaging dan precies? Wees concreet.

Opmaak sollicitatiebrief

Het is belangrijk dat de inhoud van je brief krachtig en foutloos is. Daarnaast is het eveneens van belang dat de opmaak netjes is. Een verzorgde brief die er overzichtelijk uitziet nodigt uit om te lezen. Bij voorkeur is je brief niet langer dan één A4 van maximaal 5 alinea’s. Zorg dat de tekst netjes is uitgelijnd en niet verspringt.

Eventueel kun je je brief opslaan als pdf-bestand, zodat je zeker weet dat de opmaak ook op het scherm van de lezer behouden blijft. Plaats witregels tussen de alinea’s, dat maakt de brief aangenaam om naar te kijken. Kies een duidelijk lettertype en maak de letters niet te klein. Als je zelf moet turen om de inhoud te kunnen lezen, dan zal je potentiële werkgever waarschijnlijk ook moeite hebben om de tekst te ontcijferen.

Curriculum vitae, het CV

Een goede sollicitatiebrief is niets zonder een goed cv. Vaak kijken bedrijven zelfs eerst naar het cv en als dat niet in orde is, dan verdwijnt de brief ongelezen in de prullenbak. Zorg dus dat ook je cv goed verzorgd is en zoveel mogelijk relevante ervaring bevat. Op deze manier maak je de kans om uitgenodigd te worden zo groot mogelijk.

Hieronder vind je voorbeelden die je kunt downloaden in PDF formaat.

Alvast succes met het schrijven van een mooie brief, dat leidt naar een mooie baan.