Opbouw sollicitatiebrief

Als je gaat solliciteren, dan stuur je een bedrijf een sollicitatiebrief en je curriculum vitae. In je cv staan je werkervaring en je opleidingen.

Met je sollicitatiebrief of motivatiebrief vertel je waarom jij nou juist de beste kandidaat bent voor de functie. Het doel van een sollicitatiebrief is dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om je sollicitatie goed voor te bereiden en de juiste opbouw sollicitatiebrief te gebruiken. De opbouw sollicitatiebrief bestaat uit enkele vaste onderdelen.

Lees voordat je aan de sollicitatiebrief begint de vacature een paar keer goed door.

Zorg dat je weet welke taken bij de functie horen en welke ervaring en vaardigheden van je worden verwacht. In je sollicitatiebrief kun je verwijzingen maken naar deze informatie, zodat je goed aansluit bij het gevraagde profiel. Stuur daarom altijd een unieke brief bij iedere sollicitatie. Het lijkt misschien of je tijd bespaart door ieder bedrijf dezelfde motivatie te sturen, maar als je niet goed aansluit op de vacature, dan word je niet uitgenodigd.

Opbouw sollicitatiebrief

Begin de sollicitatiebrief met te vermelden op welke vacature je reageert en hoe je deze vacature hebt gevonden. Bedrijven krijgen veel brieven voor verschillende vacatures en kunnen dus niet raden op welke jij solliciteert. Vervolgens schrijf je een enthousiaste motivatie, waarin je vertelt waarom deze baan je zo aanspreekt, waarom je deze functie wilt krijgen en waarom je nou juist bij dit bedrijf wilt werken. Daarna is het zaak om jezelf zo goed mogelijk te verkopen. Leg uit wat jij te bieden hebt en waarom je zo geschikt voor deze baan. Je kunt je verhaal kracht bijzetten door voorbeelden te geven van je werkervaring en van successen die je hebt behaald. De brief sluit je af door aan te geven dat je graag wilt worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Inhoud sollicitatiebrief

Zorg dat de informatie die je geeft consistent is en dat je niet te veel dubbel vertelt. In je motivatiebrief hoef je niet alle informatie uit je curriculum vitae te herhalen. Het is wel belangrijk dat wat je in je motivatiebrief vertelt overeenkomt met wat er in je cv en eventueel je LinkedIn-profiel staat. Gegevens die niet overeenkomen roepen vragen op en geven een ongeorganiseerde indruk. Soms kun je tegenwoordig alleen nog solliciteren via online formulieren. Voor je opbouw sollicitatiebrief maakt dit niets uit, je kunt gewoon dezelfde regels hanteren.

sollicitatiebrief tips

Op sommige vacatures reageren wel tientallen of honderden andere mensen. Het is daarom erg belangrijk dat jouw sollicitatie er professioneel uitziet. Typefouten, spelfouten en grammaticale fouten zijn uit den boze. Een brief met fouten wordt doorgaans meteen afgewezen. Als je niet zeker bent van je eigen taalgebruik, laat je brief dan door iemand nalezen. Een frisse blik helpt om fouten op te sporen. Een andere slimme tip is om je brief hardop voor te lezen. Daardoor hoor je meteen of je zinnen goed leesbaar zijn. De manier van schrijven is ook belangrijk. Schrijf korte en actieve zinnen. Er mogen wel langere zinnen in je brief staan, maar wissel de lengte af. Dat maakt het prettiger om je brief te lezen. Gebruik geen clichés die inhoudelijk niets zeggen. Als je zegt dat je het een uitdaging vindt om voor het bedrijf te werken, dan weet het bedrijf eigenlijk nog niets. Waarom wil je er werken? Waarin schuilt die uitdaging dan precies? Wees concreet.

Opmaak sollicitatiebrief

Het is belangrijk dat de inhoud van je motivatiebrief krachtig en foutloos is. Daarnaast is het eveneens van belang dat de opmaak netjes is. Een verzorgde brief die er overzichtelijk uitziet nodigt uit om te lezen. Bij voorkeur is je brief niet langer dan één A4 van maximaal 5 alinea’s. Zorg dat de tekst netjes is uitgelijnd en niet verspringt. Eventueel kun je je brief opslaan als pdf-bestand, zodat je zeker weet dat de opmaak ook op het scherm van de lezer behouden blijft. Plaats witregels tussen de alinea’s, dat maakt de brief aangenaam om naar te kijken. Kies een duidelijk lettertype en maak de letters niet te klein. Als je zelf moet turen om de inhoud te kunnen lezen, dan zal je potentiële werkgever waarschijnlijk ook moeite hebben om de tekst te ontcijferen.

Curriculum vitae, het CV

Een goede sollicitatiebrief is niets zonder een goed cv. Vaak kijken bedrijven zelfs eerst naar het cv en als dat niet in orde is, dan verdwijnt de motivatiebrief ongelezen in de prullenbak. Zorg dus dat ook je cv goed verzorgd is en zoveel mogelijk relevante ervaring bevat. Op deze manier maak je de kans om uitgenodigd te worden zo groot mogelijk.

Hieronder vind je voorbeelden die je kunt downloaden in PDF formaat.

Alvast succes met het schrijven van een mooie brief, dat leidt naar een mooie baan.