Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Sollicitatiebrief voorbeeld

Voorbeelden

Je wil graag beginnen met een leuke baan of beroep, een specifieke opleiding of stage en schrijft daarvoor een sollicitatiebrief met de juiste motivatie.

Hieronder vind je sollicitatiebriefvoorbeelden, die de basiselementen bevat die je nodig hebt.

Ben je op zoek naar voorbeelden voor een manager, bijbaan, horeca of als administratief medewerker?

Je hoopt je kansen te verhogen door het schrijven van een zo goed mogelijke brief. In deze brief geef je aan waarom jij graag bij de opleiding of de werkgever wil starten en wat jou de geschikte kandidaat maakt. De scholen en werkgevers kunnen niet iedereen aannemen en maken daarom altijd een voorselectie, voordat de sollicitatie- en intakegesprekken überhaupt beginnen.
Het is belangrijk om een goede motivatie te schrijven, zodat jij wordt uitgenodigd voor de baan of opleiding van jouw dromen!

In onderstaande briefsoort categorieën kun je voorbeelden vinden, die je kunnen helpen met het schrijven van de brief.

Sollicitatiebrieven zijn te verdelen in drie verschillende soorten. Je kunt ze onderverdelen in de volgende categorieën:

  1. Baan
  2. Stage
  3. Opleiding

Hoewel de brieven vaak op hetzelfde neer komen, zijn er een paar kleine maar belangrijke verschillen.

Baan

Je legt in deze sollicitatiebrief sterk de nadruk op je ervaring, positieve eigenschappen en huidige kennis. Wanneer je nog geen ervaring hebt in het werkgebied, geef je aan dat je wel al klaar bent om aan de slag te gaan door de kennis die je hebt opgedaan en door je enthousiasme om meer te leren.
Je negatieve eigenschappen laat je een beetje buiten beeld, je vermeldt slechts één lichtelijk slechte eigenschap om aan te geven dat je zelfkennis hebt en ook kritisch kan zijn.

Stage

Bij een Stage sollicitatiebrief, kan je ook je leerdoelen prima aangeven.
Kijk ook eens bij: Tips voor het schrijven van een sollicitatiebrief voor een stage

Het gaat immers nog niet om het echte beroep, maar om een oriëntatie hierop. Wel moet je de werkgever het gevoel geven dat ze met jou geen totaal onervaren persoon binnen halen, ze moeten je de functie wel tijdelijk toe kunnen vertrouwen.

De toon zit tussen de brief voor een opleiding en die voor een baan in.
Je weet al een heleboel en kan prima op het werkveld staan, maar komt er ook om nog te leren.

Opleiding

Hierbij geef je aan wat je nog graag wil leren. Dat je bepaalde dingen nog niet weet is een belangrijk onderdeel van je brief, omdat ze studenten zoeken, niet mensen die al klaar zijn voor een baan in een specifiek beroep. Woorden als “nieuwsgierig” en “onderzoekend” zijn hier goed voor.

Het is goed om je eigen zwaktes te kennen, aangezien een opleiding jou nog gaat vormen. Soms durven mensen in hun motivatie niet aan te geven, dat ze nog lang niet alles weten, uit angst om niet aangenomen te worden voor de opleiding.

Wees niet bang om onwetend over te komen, maar zorg ervoor dat je de dingen die je niet weet compenseert met wat je al wél goed kan.
Het belangrijkste voor de opleidingbrief is, waarom het je zo leuk lijkt, waarom het zo goed bij jou past.

Nu je de verschillen weet tussen de drie soorten, kan je met de brief aan de slag.

Doordat het sollicitatiebriefvoorbeeld niet is geschreven voor een specifieke functie, kun je deze gemakkelijk aanpassen aan jouw situatie. De informatie die staat tussen de blokhaken [ ] moet je zelf nog even aanpassen.

Binnen de haken [ ],staat vermeld welke informatie hier moet komen te staan.
Uiteraard is dit maar een voorbeeldbrief en heb je veel vrijheid om de informatie aan te passen naar jouw situatie en om de stijl te laten aansluiten bij het bedrijf waar je solliciteert. Het geeft je puur een indruk van de opbouw en globale inhoud.

— Begin sollicitatiebrief voorbeeld —

Geachte heer, mevrouw [naam van de genoemde contactpersoon],

Met veel enthousiasme las ik over de vacature voor [functie] bij [bedrijf] op [website/overige bron]. De vacature sluit bijzonder goed aan bij mijn werkervaring en interesses en daarom solliciteer ik graag voor deze functie.

Gedurende mijn opleiding [naam opleiding] heb ik mij hoofdzakelijk gericht op [relevant vak]. [Relevant vak] is een onderwerp waar ik passie voor heb en daarom heb ik ook mijn scriptie binnen dit kader geschreven. Na mijn studie ben ik aan de slag gegaan als [functienaam]. Deze functie is mij zeer goed bevallen. Ik heb er veel geleerd en wil mij graag verder ontwikkelen in dit vakgebied. [Bedrijf waar je solliciteert] spreekt mij zo aan, omdat [reden].

Ik omschrijf mijzelf als zelfstandig, proactief en leergierig. Ik vind het interessant om nieuwe ideeën en concepten te bedenken en ben niet bang om deze te presenteren. Vanwege mijn zelfstandigheid en proactieve houding kan ik mezelf aan het werk zetten en op eigen kracht goede resultaten neerzetten. Met deze eigenschappen en mijn ervaring in [functie of vakgebied] voldoe ik aan [gevraagde capaciteiten in vacature].

Ik heb veel te bieden en ben zeer gemotiveerd en enthousiast om aan de slag te gaan. Mijn cv is bijgesloten en graag licht ik mijn motivatie toe in een nader contact.

Met vriendelijke groet,

[Jevoornaam en achternaam]

— Einde sollicitatiebrief voorbeeld —

Bij deze algemene sollicitatiebrief hoort ook een mooi cv, ons advies voor deze brief is een bijpassend CV uit de serie 10

Succes met het schrijven van een mooie brief, dat leidt naar een mooie baan.