Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Sollicitatiegesprek

Na het versturen van een sollicitatiebrief krijg je hopelijk een Sollicitatiegesprek!

Heb je eindelijk jouw droombaan gevonden? Nadat je jarenlang jouw kwaliteiten hebt verbeterd, en eventueel een relevante studie hebt gevolgd, ben je eindelijk iets tegen gekomen dat goed bij jou past, dan is het fantastisch om uiteindelijk uitgenodigd te worden voor een gesprek.

Nu is het natuurlijk nog hopen, dat je op gesprek ertoe leidt, dat je word aangenomen!

Het begon allemaal bij de brief, die je hebt opgestuurd. Waarmee je interesse hebt laten blijken.
Omdat een werkgever niet iedereen aan kan nemen, is de indruk die je maakt tijdens je gesprek erg belangrijk. Op basis hiervan zal bepaald worden of jij een geschikte kandidaat lijkt voor de baan. Wanneer jij een goede motivatie hebt geschreven, en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Neem dan de inhoud van je brief goed in je op, zodat je tijdens het gesprek goed weet wat je hebt geschreven. Je kunt vragen verwachten over hetgeen je hebt geschreven.

Een sollicitatie is voor veel mensen een spannende aangelegenheid. Zorg daarom dat u goed voorbereid bent voor het gesprek. Op deze pagina vindt u advies over wat u dient te doen voorafgaande een sollicitatie, tijdens een sollicitatiegesprek en voorbeelden van mogelijke sollicitatievragen, zodat u zich positief kunt onderscheiden van de andere kandidaten.

Voorafgaande een sollicitatie

Voor dat u gaat solliciteren moet u eerst onderzoek doen naar het bedrijf waar u gaat solliciteren. Het is namelijk belangrijk om in het gesprek over te komen als een kandidaat die de moeite heeft genomen om zich inhoudelijk goed voor te bereiden. Daarmee toont u zich gemotiveerd voor de functie en de organisatie. Probeer dus via internet of kennissen of wie dan ook zoveel mogelijk informatie te verzamelen over:

 • De functie-inhoud en de verantwoordelijkheden en bevoegdheden
 • De competenties die men voor deze functie belangrijk vindt
 • De producten en diensten die er worden geleverd
 • De organisatie: geschiedenis, omvang, structuur, etc.

Probeer voor uzelf na te gaan wat men zal gaan vragen over je persoon. Bijvoorbeeld over uw kennis en ervaring, je motivatie voor deze functie, welke persoonlijke eigenschappen u belangrijk vindt en relevant zijn voor een goede uitvoering van de functie.

Lees alles over het bedrijf wat er te lezen valt. Zo voorkomt u dat u tijdens het gesprek vragen gaat stellen over het bedrijf, die u zelf op hun website had kunnen lezen. Bedenk ook van te voren wat u aanspreekt in het bedrijf en waarom u bij het bedrijf past. Werk dit uit op papier zodat u altijd een antwoord paraat heeft.

Bekijk ook je gesprekspartner op LinkedIn. Zo weet u wat zijn of haar interesses zijn en waar u tijdens het gesprek eventueel wel of niet over moet praten. Verder is het van belang om uw eigen sociale media te checken. Staan er rare berichten of foto’s op die het daglicht niet kan verdragen? Haal die dan weg of zorg dat alles goed is afgeschermd. Ook het bedrijf zal uw sociale mediasites gaan bekijken, om alvast een indruk van u te kunnen krijgen.

Het sollicitatiegesprek

Tijdens het gesprek zal uw curriculum vitae (cv) worden besproken. Zorg daarom ook dat uw cv op orde is en dat u weet wat er in uw cv staat. Bedenk van tevoren ook ongeveer drie negatieve en drie positieve punten van uzelf. Dit is een veelgestelde vraag tijdens een sollicitatiegesprek. Wees echter niet té negatief en zorg dat u altijd beargumenteerd waarom dat negatieve juist weer geleid heeft tot andere positieve dingen.

Wees tijdens het gesprek vooral zeker van uw zaak en laat u niet afschrikken door alle sollicitatievragen, maar zorg er zelf ook voor dat het een goed inhoudelijk gesprek wordt. Geef altijd eerst een antwoord en daarna een onderbouwing. Zorg dat u een goede eerste indruk maakt. Laat ook duidelijk merken dat u weet met wie u een gesprek heeft. Zorg verder voor een actieve lichaamshouding en ga niet onderuit gezakt zitten. Wees ook bondig en ga niet te lang achter elkaar praten.  Het belangrijkste is om rustig te blijven nadenken, ook bij rare onverwachte vragen.

Vermijdt daarentegen om in een eerste gesprek te praten over primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als de selecteurs er niet zelf over beginnen. Beperk u dus tot inhoudelijke onderwerpen.

Het belangrijkste is dat u uzelf blijft in het gesprek. Ga geen sociaal wenselijke rol spelen. Dit wordt vaak doorzien.

Afronding van het gesprek

Zorg er voor dat aan het einde van het gesprek duidelijk is hoe de rest van de procedure eruitziet. Komt er mogelijk een vervolgstap in deze procedure? Informeer dan wat dat voor stap is, wie er aanwezig zullen zijn, etc. U combineert op dat moment een uitstraling van betrokkenheid met een eigen onderzoek waarop u zich moet voorbereiden als u een volgende uitnodiging krijgt.

Mogelijke sollicitatievragen

Hieronder volgen enkele mogelijke sollicitatievragen:

 • Waar bent u het meest trots op?
 • Wat is uw aandeel in een prestatie/rol in een team?
 •  Wat is uw grootste tegenslag?
 • Wie is uw idool/aan wie spiegelt u zich?
 • Hoe zouden uw vrienden u omschrijven?
 • Welke tip zou uw beste vriend/vriendin u geven?
 • Wat is uw kracht?
 • Wat is uw valkuil?
 • Met wie werkt u graag samen?
 • Waar ziet u uzelf over vijf jaar?

Promoot jezelf

In een gesprek kan je jouw zwaktes en leerpunten aangeven, bij een sollicitatie is het belangrijk dat ze jouw stérke punten inzien. Daarom is een sollicitatiegesprek voor een baan, eigenlijk een soort verkooppraatje. Zet een aantal dingen over jezelf op de kaart.

Wat zijn jouw positieve karaktereigenschappen die relevant zijn voor deze baan?
Denk aan bijvoorbeeld assertiviteit, mensenkennis, sociaal ingesteld zijn, collegiaal, ondernemend of praktisch zijn ingesteld.
Zet minimaal drie positieve eigenschappen in je geheugen, zodat je ze tijdens het gesprek kunt benoemen.

Relevante (werk)ervaring?
Misschien heb je bij een ander bedrijf gewerkt, waar je soortgelijk werk verrichtte. Zelfs het halen van hoge punten voor bepaalde vakken op school kan relevant zijn, of misschien heb je een hobby die wat te maken heeft met jouw potentiële nieuwe baan.
Alle ervaring die je al hebt kan helpen. Misschien heb je in het dagelijks leven dingen meegemaakt die jou inzichten hebben gegeven die toepasbaar zijn voor deze baan.

Wees enthousiast
Je wil het bedrijf enthousiast maken voor jou als werknemer, maar ook laten zien dat jíj enthousiast bent.
Dit is belangrijk, omdat de werkgever dan voelt dat jij gemotiveerd en met een positieve instelling aan het werk zou willen gaan.
Vertel wat je zo aantrekt aan dit specifieke bedrijf. Vaak staan op websites van bedrijven teksten, waarin ze duidelijk maken wat ze zélf belangrijk en positief vinden. Het is handig en slim om deze dingen te noemen, aangezien het bedrijf zich graag zo publiekelijk laat zien.

Connecties of ervaring met het bedrijf
Als je al positieve ervaringen hebt gehad met dit bedrijf, of iemand kent die er heeft gewerkt (en niet is ontslagen) kun je dat prima vermelden in een gesprek. Een positieve toon is hierbij erg belangrijk. Jij wil specifiek bij dít bedrijf werken, vindt dit het allerleukste bedrijf dat er is. Al schrijf je meerdere sollicitatiebrieven voor verschillende bedrijven, je wil íeder bedrijf het gevoel geven dat zij jouw prioriteit zijn. Alleen dan zullen ze je eventueel ook hún prioriteit maken.
Wees eerlijk.

Je kan het gesprek altijd beginnen met een anekdote, die aangeeft waarom je zo’n interesse hebt in dit bedrijf. Misschien was je als kind al erg handig, ben je altijd al een groepsmens, of heb je al jaren een poster van iets relevants in je kamer hangen. Vertel een persoonlijk verhaal. Dit geeft de mensen die bij het gesprek zijn, het gevoel dat je eerlijk en open bent en dat ze je een beetje kennen.

Naast alle goede eigenschappen en redenen waarom jij bij het bedrijf past, is het ook goed om één slechtere eigenschap van jezelf te benoemen. Zo ziet de werkgever in, dat jij niet alleen maar een verkooppraatje aan het houden bent, maar ook een realistisch beeld van jezelf wil geven. Zorg ervoor, dat deze slechte eigenschap niet te relevant is voor de baan. Je wil niet het beeld afgeven, dat je lui bent en misschien wel eens te laat komt. In plaats daarvan kan je vermelden dat je bijvoorbeeld een beetje perfectionistisch, veeleisend of eigenwijs bent.

Zorg bij het vermelden van jouw slechte eigenschappen ervoor, dat je ook aangeeft hoe je hier zo goed mogelijk mee omgaat. Misschien neem je soms te veel hooi op je vork waardoor je in de stress kan schieten, en vind je communicatie over je werkzaamheden daarom erg belangrijk. Ben je niet goed in onderhandelen? Vertel dan dat je er open voor staat om hier meer over te leren, en dat het je erg interessant lijkt. Slechte eigenschappen zijn oké, zolang jij jezelf er maar in wil ontwikkelen. Mensen zonder slechte eigenschappen bestaan niet.

Wil je ook nog graag tips lezen over de kleding keuze voor de gesprek? kan dan op de pagina “kleding sollicitatiegesprek“.

Hopelijk geven deze sollicitatiegesprek tips, je de juiste motivatie om een goed gesprek te voeren.
Succes met met je gesprek en hopelijk leidt het ertoe dat je wordt aangenomen! Heb vertrouwen in jezelf.