Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Hoe schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief?

Overtuigende brief

Een sollicitatiebrief is vaak het eerste contact dat je hebt met een potentiële werkgever. Het is daarom van cruciaal belang om een brief te schrijven die niet alleen je vaardigheden en ervaring benadrukt, maar ook de aandacht van de lezer trekt en overtuigt.

Hoe-schrijf-je-een-overtuigende-sollicitatiebrief

In dit artikel delen we enkele waardevolle tips om een overtuigende sollicitatiebrief te schrijven.
Hoe schrijf je een overtuigende sollicitatiebrief?

Begin met een sterke openingszin

De opening van je sollicitatiebrief is essentieel om de aandacht van de lezer direct te grijpen.

Vermijd clichés zoals “Hierbij solliciteer ik naar de functie…” en kies in plaats daarvan voor een krachtige openingszin die nieuwsgierigheid opwekt en direct interesse wekt bij de lezer. Bijvoorbeeld: “Met enthousiasme reageer ik op de vacature voor [functietitel] bij [bedrijfsnaam].”

Toon kennis van het bedrijf

Laat zien dat je onderzoek hebt gedaan naar het bedrijf waar je solliciteert. Vermeld specifieke projecten, producten of waarden die indruk op je hebben gemaakt.

Dit toont aan dat je gepassioneerd bent over het bedrijf en laat zien dat je bereid bent om tijd en moeite te steken in het leren kennen van hun organisatie.

Benadruk relevante ervaring en vaardigheden

In plaats van simpelweg opsommen welke ervaringen en vaardigheden je hebt, focus op diegene die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

Beschrijf concrete resultaten die voortkwamen uit eerdere werkervaringen of prestaties die aantonen waarom jij geschikt bent voor deze specifieke functie.

Maak gebruik van sociale bewijskracht

Het principe van sociale bewijskracht, zoals beschreven door Robert Cialdini, stelt dat mensen geneigd zijn acties te ondernemen als ze zien dat anderen dit ook doen of goedkeuren.

Gebruik dit principe in jouw sollicitatiebrief door referenties of testimonials aan te halen van vorige werkgevers, collega’s of klanten die positieve ervaringen met jou hebben gehad.

Wees beknopt en to the point

Recruiters krijgen vaak tientallen brieven per dag binnen, dus zorg ervoor dat jouw brief beknopt is maar toch alle nodige informatie bevat. Vermijd langdradige alinea’s en maak gebruik van witregels om de tekst overzichtelijk te houden.

Houd in gedachten dat recruiters meestal snel scannen, dus zorg ervoor dat belangrijke informatie eruit springt door middel van vetgedrukte woorden of opsommingstekens.

Sluit af met een sterke conclusie

Net zoals een sterke opening cruciaal is, dient ook de afsluiting impactvol te zijn om een blijvende indruk achter te laten bij de lezer.

Bedank de lezer voor zijn/haar tijd en geef aan graag meer toelichting te willen geven tijdens een eventueel gesprek. Laat blijken hoe enthousiast je bent over deze mogelijkheid om bij het bedrijf aan boord te komen.

Controleer op spelling- en grammaticafouten

Een slordigheidsfoutje kan funest zijn voor jouw kans op succes in het sollicitatieproces.
Neem altijd de tijd om jouw brief zorgvuldig na te lezen op eventuele spel- of grammaticafoutjes voordat je hem verstuurt.

Slot

Kortom, het schrijven van een overtuigende sollicitatiebrief vergt wat tijd en moeite, maar kan uiteindelijk doorslaggevend zijn tussen wel of geen uitnodiging voor een gesprek krijgen bij jouw droombaan!

Door deze tips toe te passen kun jij onderscheidend zijn ten opzichte van andere kandidaten en laat jij zien waarom juist jij perfect past binnen het bedrijf.