Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Sollicitatiebrief voorbeeld algemeen

Algemene brief

Als je een leuke, nieuwe vacature hebt gezien, dan is het tijd om een sollicitatiebrief te sturen.
Het doel van de brief is om op een sollicitatiegesprek te worden uitgenodigd.

Hoe-schrijf-je-een-overtuigende-sollicitatiebrief

Tegenwoordig zijn er veel kandidaten, die reageren op een vacature. Het is daarom erg belangrijk dat jouw sollicitatiebrief goed in elkaar zit en professioneel overkomt.

Hetzelfde geldt voor je curriculum vitae.
Een bedrijf kijkt vaak eerst naar je cv en bepaalt op basis daarvan of je brief wordt gelezen. Beide moeten dus van goede kwaliteit zijn. Via een sollicitatiebrief werk krijgen vraagt dus voorbereiding en inzet.

Sollicitatiebrief en cv

Je cv geeft snel een overzicht en beeld van je kennis, ervaring en opleiding. Als je cv onvoldoende aansluit bij de functie-eisen, dan wordt je brief mogelijk niet eens gelezen. In je motivatie licht je verder toe waarom jij de functie graag wilt en waarom je er geschikt voor bent.

Beide documenten zijn dus belangrijk. Het cv vertelt wie je bent en wat je vaardigheden zijn, terwijl uit je brief naar voren komt wat je motivatie is en wat voor persoon je bent.

Onderwerpen

Je begint je brief door te vertellen op welke functie je solliciteert en eventueel waar je deze hebt gevonden. Ook geef je aan waarom juist deze functie en dit bedrijf jou zo aanspreken.

Daarna is het belangrijk om een aantal onderwerpen duidelijk toe te lichten. Je wilt jezelf laten zien en aantonen dat jij de relevante ervaring voor de baan hebt.

Dit toon je aan door voorbeelden te geven. Vertel ook welke vaardigheden en eigenschappen je hebt die passen bij de functie en waaruit dit blijkt. Je kunt eveneens eigenschappen noemen die vertellen, wat voor soort collega je bent.

Als je bepaalde ambities hebt en kansen wilt krijgen, vermeld deze dan ook.

Waar moet je op letten

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief is best moeilijk. Aan een brief werk je soms een paar dagen, waarbij je de brief telkens even opzij legt om deze even te laten bezinken.

Probeer jouw motivatie zo helder mogelijk te verwoorden en je kwaliteiten en ambities duidelijk te vermelden. Je moet de lezer van de brief immers overtuigen om jou uit te nodigen. Wees wel altijd eerlijk. Een beetje bluffen mag wel, maar vertel geen zaken die onwaar zijn.

Let er ook op of de toon en stijl van je brief passen bij het bedrijf waar je solliciteert.

Bij formele bedrijven hoort een formele brief, maar bij wat informelere organisaties mag je best een wat lossere brief opstellen. Als je twijfelt over de inhoud van je brief, laat hem dan door iemand anders nalezen.

Kort en relevant

Een goede sollicitatiebrief is maximaal een A4’tje lang en bevat alleen relevante onderwerpen. Vertel niet je hele levensverhaal, maar haak in op de gestelde functie-eisen uit de vacature.

Toon aan waarom jij hierbij aansluit door je ervaring met voorbeelden toe te lichten. Als je mooie successen hebt behaald die relevant zijn voor de functie, noem deze dan.

Verdiep je in het bedrijf waar je solliciteert, bijvoorbeeld door de website te bekijken. Noem elementen die je aanspreken, bijvoorbeeld de bedrijfscultuur, werkwijze of bedrijfsgrootte. Wees wel eerlijk, als je later door de mand valt, dan maakt dat natuurlijk een slechte indruk.

Stijl

Hoewel het goed is om formeel te schrijven, moet je dit niet overdrijven. Lange zinnen vol moeilijke woorden en jargon zijn moeilijk om te lezen. Gebruik korte zinnen met weinig bijzinnen.

Bij jonge, informele bedrijven kan je gerust wat meer van je persoonlijkheid laten zien en wat informeler schrijven.

Probeer jezelf zo goed mogelijk te verkopen, zonder dat je arrogant overkomt. Dit doe je het best door voorbeelden te geven van wat je hebt bereikt en daarbij eerlijk en enigszins bescheiden te blijven.

Probeer origineel te zijn en het bedrijf te verrassen. Als je goede ideeën hebt om bijvoorbeeld de website, het product of een dienst van de organisatie te verbeteren, dan kun je het bedrijf hiermee nieuwsgierig maken.

Checken

Niets staat zo slordig als een brief vol spel- en typefouten. Ook je cv en de e-mail die je eventueel stuurt, moeten foutloos zijn en een nette lay-out hebben.

Je wilt immers niet dat het bedrijf denkt dat je onzorgvuldig bent. Een vergissing die veel voorkomt is ook het vergeten van een attachment bij je e-mail.

Om dit te voorkomen is het slim om eerst de gewenste attachment aan je mail toe te voegen en daarna pas de inhoud en de geadresseerden toe te voegen.

Voorbeeld algemene sollicitatiebrief

Begin van het voorbeeld:

Afzender
Bovenaan de sollicitatiebrief start je met je eigen naam en adres op deze manier te vermelden:

Jouw voornaam en naam
Straatnaam + huisnummer
Postcode en stad

Geadresseerde
Net als je eigen naam en adres schrijf je eronder de contactgegevens van jouw contactpersoon binnen het bedrijf op volgende (iets andere) manier:

“De heer” of “Mevrouw” voornaam en naam
Functie + bedrijf
Straatnaam + huisnummer
Postcode en stad

Datum en plaats
Belangrijk! Vergeet niet de datum en plaats van het tijdstip waarop je de motivatiebrief geschreven hebt te vermelden of aan te passen. Plaats dit onder de twee adressen aan de rechterkant van de brief. Op volgende manier:

Stadsnaam, datum [dd maand jjjj]

Onderwerp
Vermeld duidelijk dat het een sollicitatie betreft. Bedrijfsleiders of managers zullen namelijk niet je volledige sollicitatiebrief bekijken vooraleer ze weten waarover dit nu precies zal gaan.

Aanspreking
Zakelijk is de regel!
Een duidelijke, zakelijke aanspreking hoort hier ook bij. Het is een officieel document en je wil blijk geven van respect dus gebruiken we de aanspreking:

“Geachte meneer” of “Geachte mevrouw” + naam,

Motivatie
Dit deel van de sollicitatiebrief zal natuurlijk het uitgebreidst worden. Steek veel tijd in het opstellen van een goede motivatie want onthoud dat je maar één kans krijgt om indruk te maken via een blaadje papier. Het zal dus meteen goed moeten zitten! Wil je meer info over de opbouw van deze motivatie? Kijk dan gerust hieronder naar ons sollicitatiebrief voorbeeld en pluis zelf uit hoe het werd opgesteld. Je moet naast deze krachtige motivatie ook een CV opstellen.

Handtekening
Sluit je brief af met opnieuw een zakelijke groet. ‘Hoogachtend’ kan gebruikt worden maar klinkt meer als een formele briefwisseling tussen concurrenten. Wij stellen voor om de volgende afsluiting te gebruiken:

“Hoogachtend,
voornaam + naam”

Voorbeeld om te downloaden

Hieronder staat nog een sollicitatiebrief voorbeeld welke je kunt downloaden.

Meer tips, voorbeelden en gratis sollicitatiebriefvoorbeelden? 

Wil je nog meer voorbeelden, adviezen en tips? Bekijk dan al onze sollicitatiebrieven voor meer inspiratie.
Op de pagina opbouw sollicitatiebrief, kun je lezen hoe je het beste de brief kunt opstellen en vormgeven, zoals een goede brief behoort te zijn.

Veel plezier met bekijken en of gebruiken van onze voorbeelden, zodat het je goed verder kan helpen in het op sollicitatiegesprek komen en uiteindelijk in het verkrijgen van de mooie baan die je voor ogen hebt.
Succes!