Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Sollicitatiebrief voorbeeld onderwijs

Onderwijs

Als student in het onderwijs heb je meestal nog niet zoveel werkervaring. Dat kan het lastig maken om een baan te vinden.

sollicitatie-trends

De eeuwige frustratie is dat bedrijven op zoek zijn naar mensen met ervaring, maar dat je pas ervaring krijgt door ergens te worden aangenomen. Hoe doorbreek je deze cirkel en kom je bij een bedrijf binnen?

Voor een sollicitatiebriefvoorbeeld onderwijs en studenten gelden grotendeels dezelfde regels als voor andere sollicitatiebrieven, maar er zijn wel handige tips die je helpen om je stage of eerste baan binnen te slepen.

Onderaan deze pagina, staat een voorbeeld dat je kunt gebruiken.

Vermeld al je ervaring

Een sollicitatiebrief voor studenten is moeilijker, omdat je waarschijnlijk nog weinig tot geen werkgevers hebt gehad. Je curriculum vitae bestaat daarom bijna alleen maar uit opleidingen.

Het is daarom belangrijk om alle ervaring die je wél hebt uit het onderwijs te vermelden op je cv en in je sollicitatiebrief.

Misschien heb je een of meerdere bijbanen gehad of heb je vrijwilligerswerk gedaan. Denk ook aan andere activiteiten die je tijdens je opleiding hebt gedaan.

Het is bijvoorbeeld interessant om te vermelden dat je in het bestuur van je studentenvereniging hebt gezeten of penningmeester bent geweest van een sportclub.

Het vermelden van hobby’s kan ook helpen om een compleet beeld van jezelf neer te zetten. Je kunt hier ook eigenschappen aan koppelen.

Op hoog niveau tennissen kan bijvoorbeeld duiden op doorzettingsvermogen en discipline. Denk ook aan cursussen die je hebt gevolgd.

Wees enthousiast en gemotiveerd

Wie nog weinig ervaring heeft zal een potentiële werkgever op een andere manier moeten overtuigen. Laat zien dat je enthousiast bent over het bedrijf en de functie waarop je solliciteert en leg uit waarom.

Toon dat je erg gemotiveerd bent en noem sterke eigenschappen van jezelf en waarom jij denkt dat die nuttig zullen zijn als je bij het bedrijf zou komen te werken.

Verdiep je goed in de vacature en het bedrijf en sluit zo goed mogelijk aan bij de informatie die je hebt gevonden.

Pas je cv en sollicitatiebrief aan bij elke sollicitatie, stuur geen standaardbrief naar alle bedrijven.

Schrijf kort en krachtig

Probeer je gebrek aan ervaring niet te verbloemen door zoveel mogelijk informatie in je motivatiebrief te stoppen die misschien helemaal niet relevant is. Wees meteen helder over op welke functie je solliciteert en waarom.

Gebruik korte zinnen die goed leesbaar zijn. De leesbaarheid kun je handig checken door je brief hardop voor te lezen. Als je struikelt over de woorden, dan kun je beter het een en ander aanpassen.

Het is goed om formeel te schrijven, maar kijk wel in hoeverre dit past bij het bedrijf waar je wilt werken. Sommige bedrijven benadrukken in hun vacature juist dat zij een jong en gezellig team hebben. Daar wil jij natuurlijk bij aansluiten met je brief.

Wees origineel

Je kunt een onderwijsinstelling of bedrijf nieuwsgierig maken door jouw visie te geven op het product, de dienst of de website van het bedrijf. Deze visie moet natuurlijk wel met kennis onderbouwd zijn en niet betweterig overkomen.

Geef geen kritiek en kies positieve bewoordingen. Geef bijvoorbeeld aan wat je is opgevallen of waarmee je graag aan de slag zou willen gaan. Dit geeft aan dat je jezelf goed hebt verdiept in het bedrijf en dat je gemotiveerd bent.

Wees zelfverzekerd, maar overdrijf niet

Het doel van een sollicitatiebrief is jezelf te verkopen, zodat je op een sollicitatiegesprek mag komen. Het is dus van belang dat je een positief beeld over jezelf schetst. Dit doe je door je ervaring en sterke eigenschappen duidelijk aan te tonen.

Overdrijf het echter niet en blijf altijd eerlijk. Arrogantie of leugens worden nooit op prijs gesteld, enthousiasme en zelfkennis wel. Geef aan hoe je jouw ervaring en eigenschappen denkt te kunnen toepassen in de baan waarop je solliciteert.

Check de taal en opmaak

Je eerste indruk moet natuurlijk een goede indruk zijn. Zorg er daarom voor dat je cv en sollicitatiebrief een nette lay-out hebben en dat alle informatie goed te vinden en te lezen is. Heel belangrijk is dat er geen type- en spelfouten in je documenten staan.

Dit maakt echt een slordige indruk en de kans dat je hierop wordt afgewezen is groot. Lees je brief goed door of laat deze door iemand anders checken. De spellingscontrole van je computer is niet waterdicht, dus vertrouw hier niet volledig op.

Zet je netwerk in

Denk eens goed na wie je allemaal kent en of deze mensen je niet aan een baan of stage kunnen helpen. Je kunt je netwerk ook inzetten voor referenties. Goede referenties kunnen een bedrijf ervan overtuigen dat jij heel geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert.

Voorbeeld van een sollicitatiebrief

Begin van het voorbeeld:

“Geachte heer/mevrouw,

Ik ben erg geïnteresseerd in de opleiding Journalistiek en zou deze opleiding dan ook graag gaan volgen.

Op de basisschool begon ik al met het schrijven van teksten over wat er om me heen gebeurde. Nederlands was toen al mijn lievelingsvak en ik was altijd graag bezig met de scheppende kracht van taal. Mijn interesse hierin is sindsdien alleen nog maar toegenomen, en ik ben mij verder gaan ontwikkelen in het schrijven van teksten.
Mijn vrienden, familie en docenten zien al jaren dat de opleiding Journalistiek erg goed bij mij past. Daarom meld ik mij graag aan voor het komende schooljaar.

Ik denk dat ik een geschikte leerling ben voor deze opleiding, omdat ik erg nieuwsgierig, taalgevoelig en ondernemend ben. Omdat ik nog weinig ervaring heb met het afnemen van interviews kan ik niet wachten om hier meer over te leren, en om echt aan de slag te gaan met het schrijven van actuele teksten. Ik ben benieuwd wat de verschillende onderdelen zijn van het uiteindelijke beroep, en hoe ik mezelf zo goed mogelijk kan ontwikkelen om een professionele journalist te worden. Jullie opleiding spreekt mij aan omdat jullie alle aspecten van journalistiek behandelen, zowel de praktische als theoretische onderdelen. Ik wil mij graag ontwikkelen in zowel het uitvoerende als het voorbereidende werk en kan niet wachten om bij jullie aan de slag te gaan.

In de bijlage heb ik een paar door mij geschreven teksten toegevoegd. Ik hoor graag of jullie het er mee eens zijn dat deze opleiding en ik goed bij elkaar passen, en wanneer ik eventueel langs zou kunnen komen om mijn motivatie verder toe te lichten.

Met vriendelijke groet,

Einde van het voorbeeld.

Voorbeeld brief om te downloaden

Hieronder staat nog een sollicitatiebrief voorbeeld welke je kunt downloaden.

Bij deze sollicitatiebrief hoort een mooi vormgegeven cv.
Wil je meteen bepaalde cv voorbeelden bekijken of gebruiken voor bij je eigen brief dan kun je de volgende gratis voorbeelden gebruiken:

Meer tips, voorbeelden en gratis sollicitatiebriefvoorbeelden? 

Wil je nog meer voorbeelden, adviezen en tips? Bekijk dan al onze sollicitatiebrieven voor meer inspiratie.
Op de pagina opbouw sollicitatiebrief, kun je lezen hoe je het beste de brief kunt opstellen en vormgeven, zoals een goede brief behoort te zijn.

Veel plezier met bekijken en of gebruiken van onze voorbeelden, zodat het je goed verder kan helpen in het op sollicitatiegesprek komen en uiteindelijk in het verkrijgen van de mooie baan die je voor ogen hebt.
Succes!