Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Sollicitatiebrief voorbeeld stage

Stage

Je wil dolgraag meer ervaring opdoen en bent op zoek naar een stage. Vaak moet je tijdens je opleiding een of meerdere stages lopen. Om een stage in de wacht te slepen, moet je een stage sollicitatiebrief schrijven.

Tips-voor-het-schrijven-van-een-sollicitatiebrief-voor-een-stage

Wanneer je iets hebt gevonden dat bij je past, zal je vaak gevraagd worden een brief op te sturen. Je zal pas aan je stage kunnen beginnen nadat deze motivatie wordt goedgekeurd. Daarom is het van belang om het schrijven van deze brief serieus te nemen.

Misschien ben je helemaal niet zo héél geïnteresseerd, maar moet je van je opleiding nou eenmaal ergens stage lopen. Dan kan het erg lastig zijn om een goede sollicitatiebrief te schrijven.

Toch heb je een specifieke stage gekozen met een reden, deze stage past beter bij jou dan andere stages. Ga op zoek naar de reden waarom deze stage méér iets voor jou is dan andere opties, en je zal toch nog een hoop redenen vinden.

Hier vind je wat belangrijke tips voor het schrijven van een brief voor een stageplek.

Het doel van die sollicitatiebrief is natuurlijk dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Daarom moet je brief overtuigend zijn en de lezer nieuwsgierig naar je maken.

Gezien je in deze fase van je carrière doorgaans nog weinig werkervaring hebt moet je het hebben van je enthousiasme en de beperkte ervaring die je al wel hebt. Probeer om ervaringen en eigenschappen te bedenken die jou geschikt maken voor de stage waarop je solliciteert.

Denk hierbij aan activiteiten die je hebt gedaan naast je studie en aan je hobby’s.

Waarom deze stage?

Begin je brief met een persoonlijk verhaal. Je hebt een reden om deze stage interessant te vinden. Misschien wil je een paar dagen meekijken in een kinderdagverblijf en heb je een klein nichtje waar je enorm veel plezier mee hebt.

Wellicht ben je op zoek naar een stage bij een management functie en ben jij altijd al de regelnicht van de familie geweest. Het is goed om te beginnen met een kleine persoonlijke anekdote die aangeeft waar jouw interesse op dit vlak vandaan komt.

Door het persoonlijk te maken onderscheid jij jezelf van alle sollicitaties die droog beginnen, en leert het bedrijf je meteen een beetje kennen.

Waarom jij?

Naast dat je wil laten weten waarom jij interesse hebt in het bedrijf, moet het bedrijf ook weten wat er interessant is aan jou. Vermeld dus in je brief alle karaktereigenschappen die je bezit, die je in kan zetten tijdens het werk.

Wil je stage lopen in een sociale omgeving en ben je een erg sociaal ingesteld persoon? Schrijf dit dan in de tweede alinea. Zoek minimaal drie eigenschappen die van pas komen in het werkveld.

Voorbeelden hiervan zijn: aanpassingsvermogen, optimisme, gedrevenheid, doorzetter, aanpakker, etc.

Heb je eventueel al relevante ervaring? Dat kan van alles zijn. Misschien heb jij in je dagelijks leven wel te maken met situaties, die in het werkveld terug zullen keren.

Wellicht komt een hoog cijfer voor een bepaald vak van pas, heb je een relevant bijbaantje gehad of weet jij gewoon veel over een bepaald onderwerp dat daar van pas kan komen. Schrijf over elke ervaring die je al hebt, zodat het bedrijf weet dat ze in goede handen zijn met jou.

Wat wil je leren

Net als bij een opleiding, is een stage er ook om van te leren. Daarom kan je best aangeven, wat je hoopt te leren tijdens je stage. Het betuigt van kracht om je zwaktes te kennen.

Wees niet bang, dat jij niet meer in aanmerking zal komen als je zegt dat je graag iets te weten wil komen, het is alleen maar een extra motivatie om nou juist dáár stage te gaan lopen. Dingen die je zou willen leren kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Hoe met bepaalde situaties om te gaan
  • De werkwijze van iemand met dit beroep
  • Hoe een werkdag eruit ziet van ochtend tot avond
  • Welke problemen je allemaal tegen komt op het werk
  • Wat bepaalde vaktermen zijn

Natuurlijk hangen de leerdoelen af van de specifieke stage. Bedenk daarom goed wat jij graag zou willen leren en geef dit aan.

Benoem dit niet negatief, zoals bijvoorbeeld bij een kinderdagverblijf “Ik ben niet goed in het omgaan met de ouders van kinderen”. In plaats daarvan kan je zeggen “Ik ben benieuwd hoe de omgang is met de ouders van de kinderen, en zou dit bij jullie graag willen leren”.

Verdiepen in het bedrijf

Een van de manieren waarmee je een goede eerste indruk kunt achterlaten, is door aan te tonen dat je je goed hebt verdiept in het bedrijf. Maak voor elke “stage” sollicitatiebrief een unieke brief en pas ook telkens je curriculum

vitae aan, zodat beide documenten zo goed mogelijk aansluiten bij de genoemde eisen. Besteed aandacht aan de stageopdracht, de stageduur en het soort stage.

Probeer door middel van voorbeelden, aan te tonen dat je een harde en gemotiveerde werker bent en dat je snel leert. Je kunt het bedrijf ook opbellen voordat je de brief stuurt of enige tijd nadat je je brief hebt verzonden.

Zo val je meer op en kun je jouw enthousiasme nog meer laten zien.

Opbouw sollicitatiebrief

Sollicitatiebrieven hebben doorgaans een vrij standaard opbouw en inhoud. Je begint met een inleiding waarin je laat weten naar welke stage je solliciteert en waarom. Vertel waar je de stagevacature hebt gevonden en vertel waarom je nou juist zo graag deze stage wilt.

In het middelste deel van de brief licht je jouw motivatie verder toe en vertel je waarom jij geschikt bent. Daarbij geef je aan welke studie je volgt en in welk jaar je zit.

Daarnaast is het belangrijk om te laten weten voor welke duur je stage wilt lopen en hoeveel dagen per week je beschikbaar bent.

Als jouw opleiding eisen stelt aan je stage, noem die dan ook.

Pas schrijfstijl aan het soort bedrijf

Voordat je begint met het schrijven van je sollicitatiebrief, is het slim om je te verdiepen in de bedrijfscultuur. Is deze formeel of informeel? Pas je schrijfstijl hierop aan.

Naar heel formele bedrijven stuur je het beste een formele brief, terwijl je naar een meer informeel bedrijf gerust een wat lossere brief kunt sturen.

Uiteraard houd je ook bij een informele brief de juiste opbouw aan en zorg je dat de lay-out en spelling goed verzorgd zijn. Spreek de lezer altijd aan met ‘u’, ook bij informele bedrijven.

Voor elke brief geldt, dat er geen onzorgvuldigheden in mogen voorkomen. Type- of spelfouten en slechte zinnen, staan erg slordig en zijn vaak direct een reden voor afwijzing.

Maximaal één A4

Een goede sollicitatiebrief is helder en bondig. De informatie die erin staat moet relevant en interessant zijn. Een lengte van een halve A4 tot een A4’tje is een goede richtlijn. Schrap alle bijzaken en overbodige informatie.

Lees je brief een paar keer hardop aan jezelf voor. Als je merkt dat de zinnen niet goed lopen, de structuur onlogisch is of dat je de tekst eigenlijk niet zo interessant vindt, dan zal je aanpassingen moeten doen.

Je kunt je sollicitatiebrief ook nog een keer door iemand anders door laten lezen.

Twee mensen zien meer dan één. Verstuur de brief pas, als je er een goed gevoel over hebt.

Open sollicitatie

Misschien wil je heel graag stagelopen bij een bepaald bedrijf, maar heeft dat bedrijf op dit moment geen openstaande stagevacature. Je kunt er dan voor kiezen om een open sollicitatiebrief te sturen.

Het is dan extra belangrijk dat je precies aangeeft naar wat voor stage je op zoek bent en aan welke eisen deze moet voldoen.

Om jezelf onnodig werk te besparen kun je het bedrijf eerst even opbellen om te informeren of het wel zin heeft om een open sollicitatie te sturen. Op deze manier laat je jezelf meteen zien en is het bedrijf erop voorbereid dat het een sollicitatiebrief kan ontvangen.

In je brief verwijs je naar het telefonisch contact. Het voordeel van een open sollicitatie is dat je opvalt, enthousiast overkomt en laat zien dat je initiatief durft te nemen. Een bedrijf zal het leuk vinden dat jij de moeite neemt om het te benaderen.

Eindig positief

Na je persoonlijke motivatie, de reden dat jij bij het bedrijf past en wat je graag zou leren tijdens de stage, sluit je de sollicitatiebrief af. Zorg ervoor dat je slot alinea altijd een positieve toon heeft.

Je kan zeggen, dat je er naar uit ziet om stage bij ze te komen lopen en graag hoort of je bij ze aan de slag kan. Door te eindigen met een positieve noot, klink je enthousiast en optimistisch.

Dit zorgt ervoor, dat de lezer een positief gevoel heeft na het lezen van jouw brief, en daardoor eerder geneigd zal zijn om je langs te laten komen voor jouw stage!

Voorbeeld om te downloaden

Hieronder staat een sollicitatiebrief voorbeeld “stage”welke je kunt downloaden.

Bij deze sollicitatiebrief hoort een mooi vormgegeven cv.
Wil je meteen bepaalde cv voorbeelden bekijken of gebruiken voor bij je eigen brief dan kun je de volgende gratis voorbeelden gebruiken:

Meer tips, voorbeelden en gratis sollicitatiebriefvoorbeelden? 

Wil je nog meer voorbeelden, adviezen en tips? Bekijk dan al onze sollicitatiebrieven voor meer inspiratie.
Op de pagina opbouw sollicitatiebrief, kun je lezen hoe je het beste de brief kunt opstellen en vormgeven, zoals een goede brief behoort te zijn.
Veel plezier met bekijken en of gebruiken van onze voorbeelden, zodat het je goed verder kan helpen in het op sollicitatiegesprek komen en uiteindelijk in het verkrijgen van de mooie baan die je voor ogen hebt.
Succes!