Sollicitatiebrief voorbeeld Sollicitatiebrief informatie met voorbeelden

Zwakke punten sollicitatie

Tijdens een sollicitatie gesprek wordt er ook altijd gevraagd naar je zwakke punten (ook wel je slechte eigenschappen bij een sollicitatiegesprek genoemd).

Het is belangrijk dat je deze slechte eigenschappen tijdens je sollicitatie dan ook hebt en kan benoemen. Het is wel handig om punten te benoemen waar je nog aan kunt werken.

Hou het dus vooral opbouwend, maar daar leggen we je hieronder veel meer over uit.

Vergeet ook niet onze pagina met tips door te nemen waar we uitleggen wat je allemaal mee moet nemen op een sollicitatiegesprek!

Waarom zwakke punten tijdens een sollicitatie?

Het is belangrijk om ook slechte eigenschappen tijdens je sollicitatie te kunnen benoemen van jezelf. Een bedrijf wilt graag een medewerker aannemen die precies weet wie, wat en waar hij zelf is.

Slechte eigenschappen sollicitatie om aan te werken

Noem wel zwakke punten (zoals uit de voorbeelden die we zo noemen) waar je zelf nog aan kunt werken. De punten mogen best wel heftig zijn, zolang je er maar aan kunt werken. Noem hierbij natuurlijk geen punten als “Dit keer niet ontslagen worden zoals de afgelopen 10 keer” of dingen als “Dit keer niets stelen van het werk”. Dit zijn rode vlaggen.

Het mogen best wel punten zijn die best heftig zijn zoals “Naar andere luisteren is soms niet mijn ding” of “Ik heb moeite met fouten maken”. Dit zijn namelijk allemaal dingen waar je aan kunt werken.

Belangrijk hierbij is ook dat je al wat oplossingen hebt bedacht hoe je aan deze punten kunt werken. Deze kan je tijdens de sollicitatie ook al toelichten.

Voorbeelden zwakke punten sollicitatie

Hieronder zullen we een opsomming maken van verschillende voorbeelden die je kan gebruiken tijdens je gesprekken.

  • Je stelt dingen uit
  • Af en toe trek je je dingen teveel aan
  • Je hebt moeite met fouten maken
  • Af en toe ben je ongeduldig
  • Je praat teveel
  • Naar andere luisteren is soms niet jou ding
  • Je ontloopt conflicten
  • Je neemt teveel hooi op je vork.
  • Je wilt teveel doen
  • Over bepaalde dingen wil je de controle houden

Het kan zijn dat je bij bovenstaande geen goed gevoel hebt of er niet voldoende uit kan halen om te gebruiken tijdens je sollicitatie. Dan kan je ook altijd nog vrienden en familie benaderen en vragen wat hun slechte eigenschappen van jou vinden. Dan kan je deze meenemen naar je sollicitatie gesprek en er ook gelijk mooi aan werken als je bent aangenomen! Win Win situatie dus!

Het is bewezen dat je dingen beter onthoud als je ze opschrijft, werk daarom altijd de punten uit die je tijdens het gesprek wilt noemen. (Zowel positief als negatief!). En mocht je er niet uitkomen tijdens het gesprek? Je valt stil of je weet even je eigenschappen niet meer? Geen probleem! Pak gerust je briefje erbij.

Natuurlijk is het beter om alles zonder briefjes te doen, maar het staat altijd nog beter als je zegt: “Ik heb de punten thuis alvast even opgeschreven op een briefje zodat ik goed over deze vraag kon nadenken”. en dat je vervolgens je briefje erbij pakt.

Ook goede eigenschappen

Het is ook belangrijk om goede eigenschappen te noemen! Deze zijn ook belangrijk om de functie te krijgen! Niets zou vervelender zijn dat je juist bij deze vraag met je mond vol tanden staat.